Saturday , 4 May 2024

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα – Στο… μικροσκόπιο και οι μεταναστευτικές ροές

Σήμερα αποπλέει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό αποφάσισε το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούτι σε εμπορικά πλοία.

Στο ναύσταθμο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Με αφορμή τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε σήμερα στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από αίτημα της Αθήνας, το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα είναι στη Λάρισα.

Η φρεγάτα «Ύδρα»
Η φρεγάτα «Ύδρα» καθελκύθηκε στο Αμβούργο τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς. Έχει μήκος 117 μέτρα, εκτόπισμα 3.350 τόνους και μπορεί να «πιάσει» τους 30 κόμβους. Ο οπλισμός της φρεγάτας «Ύδρα» περιλαμβάνει ένα πυροβόλο 5 ιντσών/54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, οχτώ Κ/Β Ε/Ε Harpoon, 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile), δύο τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτή ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό. Επίσης έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες στο… τραπέζι του ΚΥΣΕΑ, βρέθηκε και το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Όπως διαπιστώθηκε, καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, αλλά και εκείνων που διαμένουν στη χώρα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή της Γαύδου, όπου αυξάνονται οι ροές από τη Λιβύη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *