Monday , 6 May 2024

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Ανησυχία για γενίκευση σύρραξης στην περιοχή

Στη… σκιά των πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα συνεδριάζει στις 12.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Επί… τάπητος
Βασικό θέµα της συζήτησης θα είναι ο πόλεµος στο Ισραήλ, οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο µεταναστευτικού, αλλά και ο «συντονισμός των ενεργειών», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, κατά τη συνεδρίαση θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Θα συζητηθούν και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγµή δεν παρατηρείται αύξηση των ροών λόγω του πολέµου, παρ’ όλα αυτά από την κυβέρνηση κρίνεται αναγκαία η επιφυλακή επί του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας µένουν 2,3 εκατ. άνθρωποι.

Εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης
Εν τω μεταξύ κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και τραυματίες. Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες των ΗΠΑ, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, 300.00 στρατιώτες και άρματα μάχης είναι σε αναμονή για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου όλες οι υποδομές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από το Ισραήλ. Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή (13/10), αναμένεται να συνεδριάσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ πάνω από 330.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παύση των επιθέσεων
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο, οι ΥΠΕΞ των 22 κρατών προειδοποίησαν εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της, χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής, από τον ισραηλινό στρατό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *