Friday , 19 April 2024

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στον Fm100: “Κλείσαμε τη χώρα χωρίς αποτέλεσμα. Βάζεις lockdown για να λύσεις άλλα προβλήματα ενδιάμεσα”

Κριτική στον τρόπο που διαχειρίζεται η Ελλάδα την πανδημία άσκησε ο ιατρός και συνεργάτης ερευνητής στη σχολή δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Ο κ. Φαρσαλινός μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη επεσήμανε ότι “το ένα και μοναδικό μέτρο που χρησιμοποιούμε το λοκντάουν αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μονοδιάστατη στρατηγική με ένα καταστροφικό μέτρο δεν θα μπορούσε να πετύχει. Έχουμε αύξηση και όχι μείωση κρουσμάτων.Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι δεν αλλάζουμε στρατηγική”.

Ο κ. Φαρσαλινός τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια τακτική ενώ το ξέρει ότι δεν είναι αποτελεσματική. “Από πέρυσι, λέμε αυτό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ότι το λοκντάουν το βάζεις για να λύσεις άλλα προβλήματα ενδιάμεσα. Ποια η λογική να μη συνταγογραφείται το διαγνωστικό τεστ; Είναι απορία πολλών και που δεν λύνει κανένας. Αφού έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα για ποιο λόγο δεν συνταγογραφείται; Η συνταγογράφηση είναι ελεγχόμενη και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε διαγνωστικό έλεγχο σε ύποπτους για covid. Το test μία φορά την εβδομάδα θυμίζει τα τυφλά τεστ που έγιναν σε πλατείες και παραλίες. Περιμένω να δω με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν τα self rapid tests”.

Ο κ. Φαρσαλινός επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόσθεσε “αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τα αντίθετα μέτρα, μπήκαμε στη διαδικασία ενός φαύλου κύκλου ασφυξίας των νοσοκομείων. Δείτε τι έγινε πέρυσι. Τώρα υπάρχει και ένα χτίσιμο ανοσίας δεδομένων των εμβολιασμών. Αλλά αυτό αφορά στη φυσική πορεία της νόσου. Το πρόβλημα του οριζόντιου αποκλεισμού είναι καταστροφικό για την οικονομία και την υγεία. Σκεφτείτε τι γίνεται με τους ανθρώπους που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Καταστρέφεται η κοινωνία και δεν ξέρουμε αν σώζουμε και κανέναν. Ποιον σώσαμε τελικά και ποιον καταστρέψαμε; Εδώ τίθενται σοβαρά ερωτήματα αν οι βλάβες των μέτρων είναι περισσότερες από τα οφέλη. Χάσαμε 10 μήνες μετά το πρώτο λοκντάουν. Τι κάναμε τόσους μήνες;”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *