Friday , 26 April 2024

«Κόντρα» μεταξύ ξενοδόχων και υπαλλήλων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας

Του Γ. Κατσιάνη

Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα κριθεί η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΚΣΣΕ) μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να έρθουν σε συμφωνία με τους εργοδότες ξενοδόχους.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με ανακοίνωσή της τόνισε πως «η πρόταση μας ήταν… για τον επόμενο χρόνο να παραμείνουμε στα ίδια οικονομικά επίπεδα χωρίς να αλλάξει κάτι στα μισθολογικά και θεσμικά σημεία της σύμβασης μας».

«Η πρόταση της (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων) ΠΟΞ για μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 20%, ουσιαστικά είναι μια πρόταση μη υπογραφής σύμβασης, απορρυθμίζοντας έτσι στον κλάδο τους όρους αμοιβής και εργασίας», επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού «να πάρει επίσημα θέση, όπως και τον ΣΕΤΕ αλλά και κάθε καλοπροαίρετο εργοδότη – ξενοδόχο» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά πως «όταν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πίστευαν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο θα παραμείνουν ρυθμισμένες, εμείς τους διαψεύσαμε (και οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ) και διατηρήσαμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων».

«Όταν το 2018 επανήλθε ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και τότε επίσης, κάποιοι δεν πίστευαν πως η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επεκταθεί. Τους διαψεύσαμε ξανά, τιμώντας την υπογραφή που είχαμε βάλει», σημείωσε ο κ. Τάσιος και υπογράμμισε πως η ΠΟΞ «δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια».

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κλαδική σύμβαση εργασίας είχε διετή διάρκεια (2018-2019) και προέβλεπε αύξηση 1,5% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *