Thursday , 2 May 2024

“Κύμα” αυξήσεων σε επιδόματα και προγράμματα φέρνει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Του Γ.Κατσιάνη

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά συνολικά 13 επιδόματα και προγράμματα συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού από την Δευτέρα 1 Απριλίου.

Ειδικότερα, το επίδομα ανεργίας που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αφορά 502.745 δικαιούχους, αυξάνεται από τα 479 στα 509,71 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, η ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών και μη μισθωτών αυξάνεται από τα 780 ευρώ σε 830 ευρώ για εννέα μήνες, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και ανέρχεται πλέον στα 764 ευρώ από τα 718,5 ευρώ που είναι σήμερα και το ειδικό εποχικό βοήθημα σε εργαζόμενους που σήμερα κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ.

Ανάλογη αναπροσαρμογή προβλέπεται στην αποζημίωση των μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας. το επίδομα ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης, την πρακτική άσκηση στα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, στην καταβολή αποδοχών στους μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν (Ν. 1346/1983) και στα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (προεργασία), εργασιακής εμπειρίας, επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ, κοινωφελούς χαρακτήρα και νέων θέσεων εργασίας.

«Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, ιδίως μετά και το ξεπάγωμα, ύστερα από 12 χρόνια, των τριετιών. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *