Thursday , 25 April 2024

Κώστας Ιακώβου: «Η κυβέρνηση να δώσει έμφαση στον τομέα της οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης»

Του Κ. Ιακώβου,

Προέδρου ΟΕΕΘ

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι θερινές εκπτώσεις γεννούν προσδοκίες και ελπίδες ότι έρχεται κάτι καλύτερο για την αγορά της Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια, η ασφυκτική, μνημονιακή πολιτική και οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, μετέτρεψαν σε αυταπάτες τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, λόγω έλλειψης ρευστού στην αγορά.

Φέτος, το lockdown της αγοράς για δύο μήνες, λόγω κορωνοϊού και η επανεκκίνηση που επιχειρείται, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για τις θερινές εκπτώσεις.

Παρά τις υψηλές προσφορές στα προϊόντα, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα φτάνουν και το 70%, οι καταναλωτές λειτουργούν ως παρατηρητές στις βιτρίνες των καταστημάτων και ελάχιστοι αποφασίζουν να ψωνίσουν.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων, μια εικόνα που παραπέμπει στο παρελθόν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου των εμπόρων.

Την ίδια ώρα και παρά τα μέτρα ανακούφισης που έλαβε η κυβέρνηση, με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της επιστρεπτέας προκαταβολής, το «πάγωμα» των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών καθώς και την μείωση των μισθωμάτων κατά 40% μέχρι και τον Αύγουστο, οι υποχρεώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες  εξακολουθούν να τρέχουν.

Πλέον, ο αγώνας για την διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους έχει μετατραπεί σε μάχη για επιβίωση.

Επιβίωση, όμως και για την ίδια την οικονομία, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 93% του επιχειρείν.

Συνεπώς, με ποιο τρόπο θα πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, σε μια χρονιά ύφεσης, με αρνητικό πρόσημο και στο 9% του ΑΕΠ όταν και πάλι επίκεινται λουκέτα στην αγορά;

Ως Ομοσπονδία, θεωρούμε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν θέλουμε όλοι να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Ανάπτυξη χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε νοείται, όπως και βιώσιμη οικονομία χωρίς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *