Friday , 29 March 2024

Κ.Ζέρβας: “Η καθαριότητα σταμάτησε να αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα στην πόλη”

Σ.Ξανθοπούλου

Πλήρως ανακαινισμένος λειτουργεί πλέον ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από σειρά έργων που υλοποιήθηκαν με σκοπό την αναβάθμιση του χώρου και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του.

Τις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, για να επιθεωρήσει τις παρεμβάσεις που εξελίχθηκαν σε αυτόν τον νευραλγικό χώρο για την υπηρεσία καθαριότητας.

«Δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η καθαριότητα σταμάτησε να αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ο ΣΜΑ μαζί με το αμαξοστάσιο αποτελούν τα δύο στρατηγεία του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας.

Επιπλέον, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η τοποθέτηση των πρώτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΜΑ ανοίγει στους όμορους δήμους

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο ΣΜΑ, που πλέον είναι σύγχρονος και απόλυτα λειτουργικός, εντάσσεται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που αφορά στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στο επόμενο διάστημα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα μπορεί να εξυπηρετεί και όμορους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Στόχος είναι τα σκουπίδια από πρόβλημα να αποτελέσουν όφελος για τον πολίτη», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ για πλήρη ανακαίνιση του μοναδικού δημοτικού ΣΜΑ που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα μίλησε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σήμερα στον χώρο του ΣΜΑ λειτουργούν τέσσερις πρέσες από τη μία που βρισκόταν σε λειτουργία, όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή, και συγχρόνως λειτουργούν 45 κοντέινερς από τα 19 που είχαν παραληφθεί. Παράλληλα, στον αναβαθμισμένο ΣΜΑ πλένεται πλέον τετραπλάσιος αριθμός απορριμματοφόρων, ενώ βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία η γεφυροπλάστιγγα και ο βιολογικός καθαρισμός.

Στον χώρο του ΣΜΑ έγιναν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού όπως και για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, μεταξύ άλλων με δενδροφυτεύσεις και άλλες διαμορφώσεις.

Στον χώρο του ΣΜΑ μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ευθύμης Φωτόπουλος όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΦοΔΣΑ Στάθης Λαφαζανίδης.

Το κόστος της ανακαίνισης του ΣΜΑ ανήλθε στις 300.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *