Friday , 29 March 2024

Κ.Ζέρβας: Πέρα ως πέρα απαράδεκτη και καταδικαστέα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Να αντιδράσουν άμεσα στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα καλεί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα.

Σε δήλωσή του για το θέμα, αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει:

“Η Αγία Σοφία, αυτό το μοναδικό μνημείο με την οικουμενική ακτινοβολία, βεβηλώνεται με μια πρωτοφανή και προκλητική απόφαση, η οποία συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, της μεγάλης προσφυγομάνας που υποδέχθηκε στην αγκαλιά της τόσους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και τους πρόσφυγες της Θράκης, της Μικρασίας και του Πόντου, θεωρώ πέρα ως πέρα απαράδεκτη και καταδικαστέα αυτήν την πράξη ασέβειας απέναντι στο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στο διαχρονικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας.
Είναι αδιανόητο η Αγία Σοφία να γίνεται εργαλείο στον βωμό πολιτικών πρακτικών και σκοπιμοτήτων, που γυρίζουν τη γείτονα Τουρκία αιώνες πίσω.
Πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετο όλον τον πολιτισμένο κόσμο, εντός κι εκτός Τουρκίας, πιστεύω ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα”.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *