Saturday , 27 April 2024

Κ. Μακεδονία: Κορυφώνονται τα αποκριάτικα έθιμα – Πού θα γίνουν καρναβαλικές παρελάσεις

Σε… αποκριάτικους ρυθμούς «χορεύουν» και φέτος πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις αυτό το σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα Οι σερπαντίνες και τα κομφετί έχουν την τιμητική τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μασκαράδες ανυπομονούν να πάρουν μέρος σε εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις που διοργανώνονται αυτό το σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη
Περιοχές όπως η Νάουσα και ο Σοχός προτάσσουν τα έθιμα και τα δρώμενα που αναβιώνουν κάθε χρόνο, έχοντας τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων.

Δήμος Θερμαϊκού: Το Επανομίτικο καρναβάλι μετράει 200 χρόνια
To Επανομίτικο καρναβάλι είναι ένα από τα παλαιότερα καρναβάλια της Βόρειας Ελλάδας. Ανανεωμένο με κέφι και δημιουργική διάθεση το Επανομίτικο Καρναβάλι διοργανώνει την παρέλασή του την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 19.00 μ.μ. στο Νέο Πάρκο Επανομής. Αποκριάτικα άρματα, γκρουπ καρναβαλιστών, πρωτότυπη, επίκαιρη και «πονηρή» θεματολογία, κοστούμια και περίτεχνες στολές, μουσική, χορός και εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες του. Πραγματοποιείται από το δήμο Θερμαϊκού σε συνεργασία με την κοινότητα της Επανομής, με τοπικούς επαγγελματίες και με τη συνδρομή του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Θερμαϊκού. Οι ρίζες του καρναβαλιού… χάνονται στα βάθη της ιστορίας, καθώς στην περιοχή Καρναβάλι πραγματοποιείται τα τελευταία 200 χρόνια και παλαιότερα οι κάτοικοι έκαναν παρέλαση με κάρα και άλογα, ενώ εικάζεται ότι είναι συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών. Η συγκέντρωση όλων των πληρωμάτων των αρμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 μ.μ. στο χώρο όπισθεν της Δημοτικής Αγοράς της Επανομής. Φέτος για πρώτη φορά όσοι καρναβαλιστές δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποιο οργανωμένο γκρουπ μπορούν να συμμετάσχουν στην πεζοπόρο παρέλαση με το γκρουπ των «Ανώνυμων Καρναβαλιστών».

Στη Νέα Μηχανιώνα
Αύριο, 16 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικη Εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Μηχανιώνας. Σε συνεργασία με την κοινότητα της Νέας Μηχανιώνας, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Μηχανιώνας και τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο «Παναγία Φανερωμένη» η αποκριάτικη εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 15.00 μ.μ. με το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού» και θα ακολουθήσει το Γαϊτανάκι και οι Παραδοσιακοί Χοροί.

Οι «Κουδουνοφόροι» του Σοχού
Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι», στον Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς.

Οι νέοι αποκριάτικοι «πυρήνες» του δήμου Λαγκαδά
Ο δήμος Λαγκαδά, ωστόσο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει και άλλους αποκριάτικους «πυρήνες»: στην πόλη του Λαγκαδά θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου με χιλιάδες επισκέπτες. Το τριήμερο 15, 16 και 17 του μήνα κέφι, τραγούδι, χαρά και ξεφάντωμα υπόσχεται το πατροπαράδοτο καρναβάλι του Ασκού με το γλέντι στη Λειβάδα. Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Άσσηρο. «Ο δήμος Λαγκαδά στηρίζει το καρναβάλι του Σοχού, του Ασκού, του Λαγκαδά και της Ασσήρου διότι αναδεικνύουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Προσφέρουν μοναδική ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το υπέροχο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, να ξεφαντώσουν κυριολεκτικά» τονίζει η δήμαρχος Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου.

Στην Πιερία
Στην Πιερία και πιο συγκεκριμένα στον Πλαταμώνα στις 5.00 το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια διαφορετική παρέλαση καρναβαλιστών διατρανώνοντας το μήνυμα πως «τίποτε δεν πάει χαμένο». Μαμάδες και παιδιά έφτιαξαν φέτος τις στολές τους από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια, παλστικό, σακκούλες, περιοδικά, εφημερίδες και θα τις παρουσιάσουν στην παρέλαση που έχουν διοργανώσει στον παραλιακό δρόμο του Πλαταμώνα στέλνον τας το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον. Αργότερα, το βράδυ θα κάψουν την τσιγγάλα, ένα έθιμο του Πλαταμώνα.

Στη γειτονική Πέλλα
Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» ξαναγεννιούνται στη Νάουσα
Με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» πραγματοποιούνται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον δήμοτης Ηρωικής Πόλης Νάουσας. Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι. Το ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων. «Ο ήχος του ζουρνά παρασύρει τον κόσμο σε μια άλλη εποχή. Και αυτό κάνει τη δική μας αποκριά μοναδική και ξεχωριστή. Η Νάουσα πλημμυρίζει από επισκέπτες, φωνές, γέλια και μεγάλη συμμετοχή στο δρώμενο» δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. Είναι ενδεικτικό πως για τα δύο Σαββατοκύριακα της Αποκριάς, η Νάουσα είναι «sold out» καθώς έχουν ήδη γίνει προκρατήσεις για τα διαθέσιμα καταλύματα της πόλης.

30 χρόνια καρναβάλι Κρύας Βρύσης

Τριάντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης, στο νομό Πέλλας. Η κεντρική παρέλαση θα γίνει στον πεζόδρομο την Κυριακή 17 Μαρτίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου και ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι συμμετοχές στο 30ό Καρναβάλι Κρύας Βρύσης έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα και αυτό από μόνο του κάνει τους διοργανωτές να χαμογελούν.

Παρελάσεις σε Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία, Σιδηρόκαστρο
Τις δικές του καρναβαλικές εκδηλώσεις ετοιμάζει και ο δήμος Σκύδρας υποσχόμενος στους επισκέπτες στιγμές χαράς και γλεντιού. Οι δράσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο κέντρο της πόλης.
Σάρκα και οστά παίρνει επίσης το Καρατζοβίτικο Καρναβάλι στην Αριδαία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου, ενώ «ντυμένη» αποκριάτικα πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες και η Έδεσσα. Την Κυριακή, 17 Μαρτίου, το απόγευμα οι μασκαράδες της πόλης θα… καβαλήσουν τα ποδήλατά τους και επάνω σε δύο ρόδες θα μεταφέρουν το μήνυμα του καρναβαλιού σε κατοίκους και επισκέπτες.

Αποκριά στις …παραλίες της Χαλκιδικής
Στα Σήμαντρα
Την τιμητική της θα έχει και η Χαλκιδική στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Πολύγυρο, Σήμαντρα και Πολύχρονο. Στα Σήμαντρα ο θεσμός του καρναβαλιού «γίνεται» φέτος 50 χρόνων. «Ξεκίνησε από μια παρέα στα Σήμαντρα και σιγά σιγά εξελίχθηκε και βελτιώνεται συνεχώς» τόνισε δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται 15, 16 και 17 Μαρτίου, με μουσική και πάρτι. Η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών, με θέματα βγαλμένα από την επικαιρότητα και την πολιτική σκηνή, έχει οριστεί για την Καθαρά Δευτέρα. «Συνδυάζουμε και καρναβάλι και πέταγμα του χαρταετού» προσθέτει ο κ. Καρράς.

Απόκριες και στον Πολύγυρο
Σε ρυθμούς καρναβαλιού… ζει και ο Πολύγυρος μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Εμμανουήλ. «Η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση θα γίνει την Κυριακή 17 Μαρτίου, όπου θα συμμετέχουν ομάδες, σύλλογοι, φορείς και σχολεία της περιοχής, ενώ αναμένεται και πλήθος επισκεπτών». Σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, διοργανώνεται το φημισμένο «Τλυγάδιασμα», το Πολυγυρινό κυνήγι θησαυρού που απαιτεί ταχύτητα, ευελιξία, ευστροφία και γνώσεις είναι το κλειδί για να λυθεί η κατάρα! Οι συμμετέχοντες, από 15 – 85 ετών, θα πρέπει να είναι ντυμένοι καρναβάλια και με την ομάδα που θα έχουν δημιουργήσει να επιχειρήσουν να σπάσουν πρώτοι την κατάρα που απειλεί το καρναβάλι.

Καρναβάλια στο Πολύχρονο
Στον δήμο Κασσάνδρας θα πραγματοποιηθεί το 36ο Καρναβάλι Πολυχρόνου. Η καρναβαλική παρέλαση θα γίνει μεθαύριο, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 13.00 μετά το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του οικισμού, ενώ μία μέρα νωρίτερα, αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συναυλία με γνωστή τραγουδίστρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *