Friday , 29 March 2024

Κ.Μητσοτάκης:”Ιστορική συμφωνία”-“Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας”.

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας. Καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς πετύχαμε σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία. Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει την βοή των επικείμενων γεγονότων, η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα «έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες».

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε παρατήρησε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ: «Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους, οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020».

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι – παρά τη μείωσή του – «πετύχαμε δύο πράγματα: πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει τα χρήματα αυτά «με την ανεμελιά του νεόπλουτου». «Θα εργαστούμε με ευθύνη και σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας: «Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες».

Απαντώντας σε ερωτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. με τη μορφή δανείων, διευκρινίζοντας πως «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο» και άρα «καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση». «Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές» ανέφερε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *