Friday , 29 March 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία αναφέρθηκε με έμφαση ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως είπε, έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκίνησε σήμερα.

«Αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έως τώρα παραπάνω από 80.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, ενώ και ο ίδιος εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί.

«Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» είπε και συμπλήρωσε: «Όμως, θέλω να το επαναλάβω, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε, όμως, εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να τεθεί μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

Συζητήθηκε επίσης η πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στους ευρωπαίους ομολόγους του για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί και το αιτιολόγησε, λέγοντας «ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο» σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *