Sunday , 28 April 2024

Κ. Μητσοτάκης: «Θα μπορούμε να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται»

«Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει αν είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, με τη νέα κυβερνητική σύνθεση που προέκυψε από τον πρόσφατο μίνι – ανασχηματισμό.

Επί τάπητος η πολεοδομική μεταρρύθμιση
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα τεθεί επί τάπητος. Όπως είπε, «το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Πλέον με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια. Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό πρόσημο, γιατί απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από το γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας. Όλα αυτά θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια σε όλη την επικράτεια. «Όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα καθώς αναφερόμαστε στους προ του 1923 δρόμους. Τώρα, όμως, με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογείται η λύση του», σημείωσε επίσης. Κι έτσι δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής. Θα οριοθετηθούν επίσης οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε οκτακόσιες δημοτικές ενότητες. Και βέβαια κάτι πολύ σημαντικό με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων».

Νέες πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη δόμηση
Ακόμα μίλησε για τις νέες πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη δόμηση. Όπως εξήγησε «το οριστικό άνοιγμα στην νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και νομίζω ότι η μεγάλη καινοτομία της πρότασης την οποία θα παρουσιάσει το υπουργείο, είναι ότι πια θα μπορούμε έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια. Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, θα έλεγα πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει πια ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, τονώνει την τοπική απασχόληση, αλλά απεγκλωβίζει και χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και φυσικά όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *