Saturday , 20 April 2024

Κ.Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο – Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Θα υλοποιηθεί στο ακέραιο το πακέτο των μέτρων

Τέρμα στις συζητήσεις περί αλλαγής του εκλογικού νόμο έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της καθιερωμένης εφ’ όλης της ύλης Συνέντευξης Τύπου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για την εξάντληση της τετραετίας είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία», ενώ επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά».

Απαντώντας, αναλυτικότερα, σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του, αλλά δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο: “Δεν είμαι κολοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Θα πορευθούμε προς τις κάλπες με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο για να κατεβάσω τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου”, ανέφερε σχετικά.

Μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόταν ότι η απλή αναλογική είναι μία βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας – είπε στη συνέχεια – θα άλλαζε ο εκλογικός νόμος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως δεν νομίζω να συμβεί. Οπότε είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα πάμε με τον υφιστάμενο νόμο στις κάλπες».

Ελληνοτουρκικά – Μεταναστευτικό

Αναφορικά με το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι “η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε” και ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα, διαβεβαιώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε”.

Ερωτηθείς, δε, για τα ελληνοτουρκικά και αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: “Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση, η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν”.

Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν» και «εξαιρετικά προβληματική τη διαρκή επιθετικότητα που εκπέμπεται από την Τουρκία».

Διαβεβαιώσεις για ενεργειακή επάρκεια

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απήντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ’ τα όλα», η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. «Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ. Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *