Friday , 3 May 2024

Κ. Μητσοτάκης: 82 εκατ. για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο – 10% πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα για 5 μήνες

«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στην «ώρα του πρωθυπουργού», και στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Τα μέτρα στήριξης
«Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών καθώς η οικονομία πάει καλά» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ακόμη πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο. «Κρατείστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητα των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προτεραιότητα η στήριξη των Θεσσαλών»
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δύο είναι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Η στήριξη των Θεσσαλών και η ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε το νερό που έπεσε από τις κακοκαιρίες. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε βάθος τετραετίας τα 3,3 δισ. ευρώ. Η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά και αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. «Αυτά δεν θα γίνουν πρόχειρα», είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα, που συνδέεται με ευρύτερες παρεμβάσεις όπως η διαχείριση των υδάτων, που απαιτούν και τη σύμφωνη γνώμη κατοίκων και δήμων. «Χαιρετίζω την απόφαση των κατοίκων χωριών της Καρδίτσας για τη μετεγκατάσταση», είπε. Στον τομέα των αποζημιώσεων τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, όπως ότι η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει πολλά εκατομμύρια σε αρκετούς αγρότες και έδωσε οικονομικά στοιχεία. «Έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 αιτήσεις για επιδοτήσεις ενοικίου», είπε, και πρόσθεσε ότι «έχει εξυπηρετηθεί το 50% εξ αυτών. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών», τόνισε.

Κρατική αρωγή στο 70% της ζημιάς
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει καλύτερα αλλά δεν μπορούσαν να προβλέψουν το μέγεθος του φαινομένου.Πρόκειται για μια προσπάθεια που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, σημείωσε. Είπε ότι οι αγρότες έλαβαν αποζημιώσεις και τόνισε ότι η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της ζημιάς σε πάγια και εξοπλισμό. «Προσθέτουμε σε αυτή την αρωγή έως 10.000 ευρώ», είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας, φάκελο έχουν υποβάλει 4.700 αγρότες για να αποζημιωθούν. «Τσάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε. Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις, είπε. «Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στις 31 Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι, καλλιεργητές αρωματικών φυτών, ενώ σύντομα θα πληρωθούν και άλλοι. Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος τα 5.000 με 10.000 ευρώ παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Και όπως ανέφερε «33.0000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση επιτάχυνε τον ρυθμό των αποζημιώσεων. Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου. Οι στάβλοι που καταστράφηκαν θα φτιαχτούν με νέες προδιαγραφές. Ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών πληρώθηκαν. Με τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται επταετής ρύθμιση των οφειλών των πληγέντων. Αργήσαμε για ένα μήνα αλλά το κάναμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *