Thursday , 25 April 2024

“Κ.Σακελλαροπούλου: Δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Πλήρης στήριξη στον Πρόεδρο Μακρόν

Μήνυμα αποφασιστικότητας της Ελλάδας να μην απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα απηύθυνε προς την Άγκυρα από τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνησή της κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν της, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκκος, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη της χώρας μας στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

“Στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας αντιπαραθέτουμε την ενιαία, αρραγή, εθνική μας αποφασιστικότητα, που δεν χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα ή υπεροψία, αλλά από πίστη στα εθνικά μας δίκαια και από την σταθερή μας επιδίωξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, μέσω του ειλικρινούς διαλόγου. Η ακραία, όμως, τουρκική  ρητορική των τελευταίων ημερών, η οποία τροφοδοτεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, στο όνομα μιας ‘σύγκρουσης των πολιτισμών’, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον Πρόεδρο Μακρόν και την αταλάντευτη προσήλωσή μας στην υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών. Δεν είμαστε, επίσης, διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε να αφήσουμε αναξιοποίητη τη δύναμη που απορρέει από την ιστορία μας και από τη γεωστρατηγική μας θέση. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τη γείτονα χώρα. Και πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη, που έχει αντιληφθεί την έκταση και τη βαρύτητα του προβλήματος, θα επικρατήσει η αρχή της αλληλεγγύης προς τους εταίρους, και ότι η συμβολή της στην εξεύρεση λύσης θα είναι έγκαιρη και ουσιαστική”, τόνισε σχετικά.

«Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα – πρόσθεσε η ΠτΔ – στις οποίες και η πόλη της Θεσσαλονίκης πληρώνει τις τελευταίες ημέρες ακριβό τίμημα, δεν θα μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε όπως θα επιθυμούσαμε και θα οφείλαμε τις επετείους δύο μεγάλων ιστορικών γεγονότων: την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912 και την υπερήφανη εναντίωση της Ελλάδας στη φασιστική πρόκληση – το ηρωικό έπος του ’40. Παρ’ όλ’ αυτά, το εορταστικό πνεύμα των ημερών μάς συνοδεύει σε κάθε μας βήμα στην πόλη, σε κάθε συνάντησή μας με τις επάλληλες στοιβάδες της μακραίωνης ιστορίας της. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους. Ιδίως σήμερα, σε μια περίοδο που η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί τεταμένο κλίμα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε απολύτως προσανατολισμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επιδιώκουμε ένα μέλλον με ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *