Tuesday , 19 March 2024

Κ.Σκρέκας: Δράσεις για στήριξη της βιομηχανίας όσον αφορά το ενεργειακό κόστος-Ικανοποίηση ΣΒΕ

Ικανοποίηση εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανικών Ελλάδος (ΣΒΕ) για την ανταπόκριση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνου Σκρέκα, στα θέματα που του έθεσαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη συνεδρίαση του δ.σ. του Συνδέσμου, με κυριότερο το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕ, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, κι επειδή το κόστος ενέργειας στη χώρα είναι υψηλότερο από τις ανταγωνίστριες χώρες, σχεδιάζονται από το Υπουργείο διάφορες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά της μεταποίησης, όπως :

  • Μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
  • Μείωση των τελών χρήσης δικτύου για επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, και,
  • Προκήρυξη ειδικού προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις,

Για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια 3,5 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε βάθος δεκαετίας από τον ΔΕΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν δεσμευθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος τόνισε ότι η χώρα προχωρά ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία) το θέμα της απολιγνιτοποίησης και θα έχει επιτύχει τους σχετικούς δείκτες – στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως ενωρίτερα από το 2030.

Τέλος, και όσον αφορά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου προτάθηκε από τα μέλη του ΔΣ του ΣΒΕ να συμπεριληφθεί ως επιπλέον κριτήριο ενίσχυσης το κριτήριο της ενεργειακής αποδοτικότητας των προς ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων. Το συγκεκριμένο θέμα έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από τον κ. Σκρέκα και θα εξετασθεί με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *