Thursday , 18 April 2024

“Λέανδρος”: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στη Β.Ελλάδα – Νέα επιδείνωση από το βράδυ – Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

Πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά της Δυτικης Μακεδονίας αλλά και σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σύμφωναμε τους μετεωρολόγους αναμένεται δεύτερο, σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με πολλές χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο , τη Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Από χθες το βράδυ σημειώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις στη Φλώρινα και στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Καστοριάς. Aσθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, στο Σοχό, το Πευκοχώρι, τον Λαχανά, την Ξυλόπολη και την Όσσα, όπως και στο νομό Σερρών στην Εγνατία Οδό μετά τα διόδια. Χιόνι είδαν επίσης η πόλη του Κιλκίς και τα ορεινά του νομού Πέλλας.

Στο Νευροκόπι της Δράμας το θερμόμετρο δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου, στη Φλώρινα 1, στο Κιλκίς 2 , στην Κοζάνη 3, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψε το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr σήμερα το πρωί, ήταν -13,8 στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, -12,3 στη Βλάστη Κοζάνης, -11,6 στη Φλώρινα και -10,8 στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Συνιστάται στους οδηγούς όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και δημιουργείται παγετός στους δρόμους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Αναλυτικότερα;

-Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, μετά την αντιμετώπιση του παγετού που δημιουργήθηκε σε σημεία του οδοστρώματος κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής χιονόπτωσης.

-Στα «λευκά» ντύθηκαν από χθες οι οικισμοί Λιβάδι, Περιστερά, Μονοπήγαδο και Άγιος Αντώνιος στον δήμο Θέρμης, ωστόσο η κυκλοφορία γίνεται χωρίς προβλήματα. Με απόφαση του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του δήμου και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για όσο διάστημα διαρκέσουν τα καιρικά φαινόμενα.

-Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, της χιονόπτωσης και του παγετού, στον δήμο Βέροιας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης αποφάσισε να αναστείλει για σήμερα τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία Ριζωμάτων και Τριποτάμου – Ράχης.

-Στη Χαλκιδική επικρατεί παγετός στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 50ο (διασταύρωση Αγίου Προδρόμου) έως το 65ο χλμ, από το 39ο – 92ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Γαλάτιστα – Στρατωνίκη), από το 55ο – 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στις επαρχιακές οδούς Αρναίας – Στανού, Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού από το 1ο – 15ο χλμ (Βράσταμα), από το 1ο – 15ο χλμ της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Γερακινής και στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

-Στην Πέλλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του δήμου Εδεσσας (ευρύτερη περιοχή Αρνισσας – Αγιος Αθανάσιος) και στο Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων.

-Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στο δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καστοριάς, αλλά και σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο, πλην της εθνικής οδού Καστοριάς – Κοζάνης, διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

-Στη Φλώρινα, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (Α-27) Νίκης – Φλώρινας.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα αναμένονται βροχές ή χιονόνερο στο Αιγαίο, καταιγίδες τοπικά ισχυρές, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα, στα δυτικά και τα βόρεια γρήγορα θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν, αλλά από αργά το βράδυ και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά προβλέπεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στη δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, στην Αττική η πρόγνωση του καιρού για σήμερα προβλέπει νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και στα βόρεια ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις (πάνω από 800 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται για σήμερα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν εκ νέου χιονοτπώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο, Σάββατο

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις και από τις προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές, στα βόρεια χιονόνερο και στα νότια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά και μέχρι το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπου κατά διαστήματα θα είναι πυκνές τις πρωινές ώρες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο. Από τις μεσημβρινές ώρες θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές. Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πυκνές.

Βαθμιαία στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί αρχικά 4 με 6 και γρήγορα 6 με 8 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *