Tuesday , 30 April 2024

Λήγει αύριο η προθεσμία για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με POS-“Σιγή ιχθύος” από την κυβέρνηση, τι ζητά η ΚΕΕΕ

Του Γ. Κατσιάνη

Σιγή ιχθύος τηρεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά (POS), ένα μόλις 24ωρο πριν να λήξει η σχετική προθεσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια ολιγοήμερη “σιωπηρή” παράταση, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των POS και να προχωρήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης μέσω voucher για την αγορά POS.

“Δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία”, ήταν η χθεσινή διατύπωση παράγοντα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και στελέχη του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τα οποία μέχρι και χθες δεν υπήρξε καμία οδηγία από την πλευρά είτε του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είτε της ΑΑΔΕ για έναρξη των ελέγχων από την Παρασκευή 1 Μαρτίου.

Το αίτημα της ΚΕΕΕ

Την ίδια ώρα, με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) ζητά να δοθεί εξάμηνη παράταση για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με POS.

“Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν στα νέα δεδομένα, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κάποια στοιχειώδης εκπαίδευσή τους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία και υλοποίηση ειδικών προς τούτο προγραμμάτων εκπαίδευσης. Μια πρόσθετη δυσκολία, που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις, αφορά στην ίδια την αγορά και στη συντήρηση των απαραίτητων μηχανημάτων (δαπάνη αγοράς και διατήρησης POS, αγορά σχετικών λογισμικών προγραμμάτων, τεχνικές αναβαθμίσεις αντικατάσταση ταμειακών μηχανών κτλ.) για τα οποία επίσης απαιτείται η πρόβλεψη σχετικής κρατικής ενίσχυσης/χρηματοδότησης”, τονίζεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή της ΚΕΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *