Tuesday , 19 March 2024

Λογιστές-φοροτεχνικοί κλείνουν τα γραφεία τους για οκτώ ημέρες(!) επειδή αντιδρούν στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Του Γ. Κατσιάνη

Προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι έντονες αντιδράσεις λογιστών και φοροτεχνικών σχετικά με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 27 Αυγούστου.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ζητά να παραταθεί η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Η αναγκαιότητα της παράτασης αιτιολογείται από δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, η έναρξη ‘ορθής’ λειτουργίας της πλατφόρμας με πλήρωση στοιχείων στην πλειοψηφία των κωδικών των εντύπων των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος κυρίως Ε1, Ε3 πραγματοποιήθηκε την 7η Ιουλίου 2021 όταν αναρτήθηκαν και προσυμπληρώθηκαν τα ποσά των αναστολών, αποζημιώσεων, βεβαιώσεων από το δημόσιο, κλπ και δεύτερον, οι καλοκαιρινές άδειες, ένα συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, ισχύει και για τους λογιστές – φοροτεχνικούς οι οποίοι έχουν αναλάβει και έφεραν σε πέρας την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζεται, μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή ενώ το ΟΕΕ επισημαίνει πως θα πρέπει να διατηρηθεί «μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (30 Σεπτεμβρίου) το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου».

Απέχουν από τα καθήκοντα τους οι λογιστές στα Χανιά

Επιπλέον, ο σύλλογος λογιστών φοροτεχνικών νομού Χανίων αποφάσισε ομόφωνα να απέχει από τα καθήκοντα του, το διάστημα 9-16 Αυγούστου.

«Τις ημέρες αυτές δεν θα εκτελείται καμία απολύτως εργασία από τους συναδέλφους πέραν ιδιαίτερα εξαιρετικών περιπτώσεων (όπως έκτακτη πρόσληψη στο Εργάνη) και αυτές μόνο εξ αποστάσεως και αν είναι εφικτό (ύπαρξη wi-fi). Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τους αγαπητούς πελάτες όπως έγκαιρα προγραμματίσουν τυχόν υποχρεώσεις τους ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο σύλλογος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *