Thursday , 28 March 2024

Λουκέτο για την “Thomas Cook” – 50.000 Βρετανοί τουρίστες “στον αέρα” στην Ελλάδα – 600.000 παγκοσμίως

Περίπου 22.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα παγκοσμίως, όπως και 600.000 τουρίστες, μεταξύ των οποίων 150.000 Βρετανοί με πακέτα διακοπών στο εξωτερικό, εδώ και λίγες ώρες, εξαιτίας της κατάρρευσης της Thomas Cook, ενός από τους μεγαλύτερου tour operator παγκοσμίως. Στις 50.000 ανέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι Βρετανοί και άλλων εθνικοτήτων τουρίστες-πελάτες της εταιρείας που βρίσκονται “εγκλωβισμένοι” στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη, όπου το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μετά από 178 ολόκληρα χρόνια δραστηριοποίησης στον τομέα του τουρισμού, η εταιρεία υπέβαλε σήμερα τα ξημερώματα αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Σύμβουλος ορίστηκε η Alix Partners, η οποία θα συνεργαστεί με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι Βρετανοί πελάτες της εταιρείας, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αίτηση για πτώχευση κατατέθηκε, επειδή το δ.σ. της εταιρείας δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το πρόσθετο ποσό των 200 εκατ.στερλινών που ζητούσαν οι τράπεζες για τη διάσωση της εταιρείας, πέρα από τα 900 εκατ.στερλίνες που είχε βάλει η κινεζική μεγαλομέτοχος της Fosun.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ήτοι υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών, όπως και όσων έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, επικρατεί έντονη ανησυχία στους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς εκκρεμούν πληρωμές πακέτων τουριστών, που έχουν ήδη επισκεφθεί τη χώρα μας τους προηγούμενους μήνες με τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό οργανισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *