Saturday , 27 April 2024

«Λουκέτο» σήμερα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας – Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Κλειστοί είναι σήμερα οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί καθώς οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών ΕΣΠΑ έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στα 14 εκατ. ευρώ τα οφειλόμενα
Η κρατική χρηματοδότηση, η οποία δίδεται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω εθνικών πόρων και ΕΣΠΑ προκειμένου να φιλοξενούνται παιδιά χωρίς οι οικογένειές τους να καταβάλλουν χρήματα, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί στο τέλος της άνοιξης. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η νέα περίοδος, δεν έχουν καταβληθεί καθόλου χρήματα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Τα οφειλόμενα φτάνουν τα 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε ιδιωτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μέχρι τέλος του έτους οι πληρωμές
Πηγές του φορέα που διαχειρίζεται τα χρήματα αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν –και οι οποίες αποδιοργανώνουν τον κρατικό μηχανισμό– αλλά και στο γεγονός ότι το πρόγραμμα άλλαξε χέρια από το υπουργείο Εργασίας στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι και η πρώτη δόση για το νέο πρόγραμμα, το 40% των κονδυλίων που προβλέπονται, αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται μέσω διανομής vouchers στους δικαιούχους που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια για να ενταχθούν, είχε πέρυσι συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα καλύπτονται από εθνικούς πόρους. Τα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κονδυλίων αφορά τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, ωστόσο προκειμένου να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις χρηματοδοτούνται και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *