Wednesday , 17 April 2024

“Λουκέτο” σε επιχείρηση εστίασης, μετά από 24 χρόνια(!), λόγω… ακρίβειας

Του Γ. Κατσιάνη

Άρχισε να λειτουργεί σε μια εποχή όπου κυκλοφορούσε χρήμα στην αγορά.

Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να γίνει ένα από γνωστότερα καταστήματα εστίασης στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Άντεξε την περίοδο της οικονομικής ύφεσης και των μνημονίων.

Διατήρησε τις δυνάμεις του την εποχή των lockdown και της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, δεν τα κατάφερε να ξεπεράσει την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να βάλει λουκέτο, μετά από 24 χρόνια!

Ο λόγος για επιχείρηση στην Πολίχνη.

“Το κόστος λειτουργίας πλέον έχει ξεφύγει. Η μικρότερη αύξηση που έχουμε στην πρώτη ύλη μας είναι 120% και στην ενέργεια 5 φορές επάνω”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου με ανάρτηση στα social media και παραθέτει το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούσε.

“Η πατάτα από 0.65 πήγε 1,35 (ευρώ) η φρέσκια και η κατεψυγμένη από 0.95 πήγε 2.Τα κάρβουνα από 0.65 πήγαν 1,40 και η μπριγκέτα από 0.90 πήγε 1,90 (ευρώ). Το χοιρινό κρέας από 2,80 -3,3 πήγε 5,5-6,3 ευρώ. Το κοτόπουλο ολόκληρο από 1,35 το κιλό πήγε 2,90 (ευρώ). Το κοτόπουλο που χρησιμοποιώ για κοντοσούβλι και σουβλάκι από 2,5 πήγε 4,5 (ευρώ). Οι σαλάτες αλοιφές 60% σε όλες. Λάδι για τηγάνι από 0.75 το λίτρο αυτή την στιγμή έχει 1,5 ευρώ ενώ είχε φτάσει μέχρι και 3,5 ευρώ”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σάντουιτς από…χρυσάφι

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του ιδιοκτήτη του καταστήματος σχετικά με το κόστος ενός σάντουιτς.

“Πριν λίγους μήνες το κόστος για να ετοιμάσω ένα σάντουιτς αναλόγως το κρέας ήταν 0.90 έως 1,3 και το πουλούσα από 2,40 έως 3,8 (ευρώ). Τώρα το κόστος έχει γίνει από 1,80 έως 2,3 άρα εγώ θα πρέπει να πουλάω ένα απλό σάντουιτς από 4,5 έως 5,4 (ευρώ) για να μην μπαίνω μέσα”, σημείωσε ενώ υποστήριξε ότι νοιώθει ντροπή “απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς”.

“Από την στιγμή που δεν μπορώ να πουλήσω το προϊόν όπως πρέπει για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση πήρα την απόφαση να το κλείσω και να αποχωρήσω ύστερα από 24 χρόνια στην εστίαση και 5 μαγαζιά στην πλάτη μου. Με πάνω από 60 άτομα προσωπικό συνολικά σε όλα αυτά τα μαγαζιά”, καταλήγει στην ανάρτηση του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *