Saturday , 27 April 2024

“Μάχη” δίνουν τα νοικοκυριά για να… βγάλουν το μήνα

Σε απόγνωση οι καταναλωτές καθώς μέρα με τη μέρα βλέπουν το πορτοφόλι στους να συρρικνώνεται με τις καθημερινές ανατιμήσεις σε προϊόντα βασικής διατροφής. Η ακρίβεια άλλαξε τις συνήθειες πολλών καταναλωτών, που δεν κάνουν πια τα ψώνια της εβδομάδας σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, αλλά αγοράζουν όσα αντέχει η τσέπη τους. Τα προϊόντα, που αυξήθηκαν περισσότερο, είναι το επώνυμο ηλιέλαιο. Το συγκεκριμένο προϊόν είχε ανατιμηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες κατά 23%, ενώ τους τελευταίους 11 μήνες η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 28,45%.
Στα επώνυμα χαρτιά υγείας οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση πλησίασαν το 70%, ενώ στα γαλακτοκομικά και στα τυροκομικά οι αυξήσεις τιμών υπερβαίνουν το 25%. Στα αρτοποιεία της γειτονιάς, η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατά 30%, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν τη φρατζόλα κομμένη στη μέση, ενώ πολλοί ζητούν ψωμί με πίστωση.
Και όλα αυτά την ώρα που ο χειμώνας δεν δίνει άλλη παράταση και το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνει να ανεβαίνει. Η μέση τιμή της βενζίνης σήμερα πλησιάζει τα 1.90 ευρώ με τους πρατηριούχους να δηλώνουν ότι αρκετοί είναι οι οδηγοί που αρχίζουν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

Τιμοκατάλογοι με μειώσεις
Εν τω μεταξύ τιμοκατάλογοι µε μειώσεις τιμών για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι μειώσεις σε διάφορα προϊόντα κυμαίνονται από 5% έως 18%. Βέβαια παρά τις μειώσεις αυτές που αποτελούν αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, οι τιμές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον προηγούμενο χρόνο τα ίδια προϊόντα είχαν ανατιμηθεί κατά 25% έως 35%.
Οι μειώσεις αφορούν τόσο επώνυμα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ πρόκειται για προϊόντα των οποίων η πρώτη ύλη είναι κατά βάση εισαγόμενη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προϊόντα στα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε μειώσεις τιμών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, 18% και 8% αντίστοιχα. Από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα μειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *