Tuesday , 16 April 2024

Μέλι ανθέων Καστοριάς: Έγινε… πλατινένιο – Διακρίθηκε ως το καλύτερο σε παγκόσμιο διαγωνισμό μελιού στη Γαλλία

Κατέκτησε την πιο… γλυκιά κορυφή στο Παρίσι! Ο Χρήστος Τζακόπουλος, μελισσοκόμος, από το Βέλος Καστοριάς κέρδισε το 2023 το πλατινένιο βραβείο σε διαγωνισμό μελιού όπου συμμετείχε στη γαλλική πρωτεύουσα. «Το μέλι που παράγω διακρίθηκε ως το καλύτερο ανάμεσα σε άλλα χιλιάδες από όλο τον κόσμο, από Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Γερμανία και από άλλες χώρες», λέει συγκινημένος και χαρούμενος στο thesseconomy.gr. Όπως προσθέτει «από το 2019 που συμμετέχω σε διαγωνισμούς έχω κερδίσει συνολικά επτά βραβεία, τρία χρυσά, ένα πλατινένιο και τρία ασημένια. Όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί μελιού είναι διαγωνισμοί γεύσης και ποιότητας. Οι συμμετοχές σε αυτούς τους διαγωνισμούς είναι πάρα πολλές. Συνήθως είναι 2.000, 3.000, 5.000 ακόμη και 10.000 από όλες τις χώρες του κόσμου. Οπότε μία διάκριση ακόμη και ασημένιο να είναι το βραβείο, πρόκειται για μια πάρα πολλή σημαντική διάκριση.

Μελισσοκόμος πρώτης γενιάς
Αν κι έχει σπουδάσει δασολόγος η αγάπη του για τη φύση και κυρίως για τις μέλισσες τον κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Όπως λέει «δεν προέρχομαι από οικογένεια μελισσοκόμων, είμαι πρώτης γενιάς μελισσοκόμος. Η οικογένεια μου ανήκε στον εκπαιδευτικό κλάδο. Από φοιτητής ακόμη στο ΑΠΘ μου άρεσε η φύση. Κάποια στιγμή σε μια εκδρομή γνώρισα τη μέλισσα. Από τότε είπα να δοκιμάσω να έχουμε λίγο μέλι για το σπίτι. Και από δύο κυψέλες που είχα βάλει στην αυλή του σπιτιού μου έφτασα στο σημείο να ασχοληθώ επαγγελματικά. Από το 2011 ασχολούμαι με τη μέλισσα. Είμαι 12 χρόνια μελισσοκόμος. Έχω περίπου 200 μελίσσια».

Υπάρχει μυστικό επιτυχίας;
«Το μυστικό είναι ένα. Το έχω σαν κανόνα και μότο στη ζωή μου. Οι μέλισσες πάντα θα παράξουν μέλι. Μέχρι όμως να φτάσει στο βάζο υπάρχουν πάρα πολλές διαδικασίες που περνάνε από το μελισσοκόμο. Οπότε η ποιότητα επαφίεται στον μελισσοκόμο.Το νούμερο ένα στην παραγωγή είναι να βρεις το κατάλληλο μέρος για την ανθοφορία, την κατάλληλη στιγμή, αν θα δώσει άνθη ο τόπος γιατί έχουμε να κάνουμε με τον Θεό και τον καιρό. Εγώ ό,τι μέλι παράγω είναι εντός του νομού Καστοριάς, οπότε τα μελίσσια μου τα μεταφέρω σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του νομού. Παράγω καστοριανό μέλι». Όσον αφορά την ποσότητα ο κ. Τζακόπουλος λέει «παράγω γύρω στους 2 με 2,5 τόνους μέλι το χρόνο». Εκτός από την Ελλάδα το… γεύονται και αγορές σε Γερμανία, Αγγλία «αλλά και με προσωπικές παραγγελίες έχει φτάσει σε Μαλαισία σχεδόν σ’ όλες τις χώρες του κόσμου» αναφέρει ο κ. Τζακόπουλος. Και επισημαίνει «το ανθόμελο που παράγω είναι και από βελανίδι και από κάστανο. Το καθένα έχει να κάνει με τη γεύση. Το μέλι ανθέων έχει πολλές βιταμίνες και λιγότερα μεταλλικά στοιχεία».

Μελλοντικά σχέδια
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή ο νεαρός μελισσοκόμος δεν το βάζει κάτω. Με πείσμα και με όραμα μιλά για τα μελλοντικά του σχέδια. Όπως λέει στα άμεσα σχέδιά του είναι «η δημιουργία του eshop οπότε θα μπορώ να εξυπηρετώ πολύ εύκολα τον κόσμο. Στόχος μου είναι να επεκταθώ ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό. Το καλό ποιοτικό προϊόν το εκτιμούν περισσότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Βέβαια την αγορά της Ελλάδας δεν πρόκειται να την αφήσω ποτέ, διότι ως Έλληνας δεν θέλω να δίνω όλο μου το προϊόν έξω και να μην έχουμε εδώ ποιοτικό μέλι. Παράγω επίσης και όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα δηλαδή, ορεινό μέλι ανθέων, μέλι βελανιδιάς, μέλι καστανιάς, κηρήθρα με μέλι, αγνό μελισσοκέρι, βασιλικό πολτό, γύρη και πρόπολη. Παράλληλα έβγαλα παστέλια και μπάρες δημητριακών, μπάρα παστελιού, μπάρα ενέργειας με μέλι χωρίς συντηρητικά οπότε κάποιος μαζί με το μέλι θα έχει την ευκαιρία ν’ αγοράσει και την μπάρα ενέργειας σαν πρωινό ή σαν σνακ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *