Thursday , 2 May 2024

Μέση Ανατολή: Ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου στο Βόρειο Ισραήλ – Σχέδια εκκένωσης 14 κοινοτήτων

«Αυξάνουμε τα χτυπήματα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τα στρατεύματά μας ενόψει της επόμενης φάσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Εν τω μεταξύ οι αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν 14 κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας και του στρατού.

Ασταμάτητοι οι βομβαρδισμοί
Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, που έχει την έγκριση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο. Οι βομβαρδισμοί από τα μαχητικά μέρα και νύχτα είναι ασταμάτητοι. Οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι στοχεύουν σε όλες τις περιοχές όπου επιχειρεί η Χαμάς στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και με το πυροβολικό και ότι επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η Χαμάς εκτοξεύει σκόπιμα ρουκέτες από πολιτικά κτίρια και τοποθεσίες για να προκαλέσει την ισραηλινή αντίδραση. Πληροφορίες αναφέρουν οι ισραηλινοί επιδιώκουν να διακόψουν τις επικοινωνίες, να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σήραγγες, στις στοές, εκεί όπου βρίσκονται τα πυρομαχικά, εκεί όπου κινείται η Χαμάς, εκεί που είναι τα στρατηγεία της. Σκοπός αυτών των βομβαρδισμών είναι να ισοπεδώσουν τα κτίρια που οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ορμητήρια της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ σέρνει τον Λίβανο στον πόλεμο
Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, έπειτα από τις νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και μαχητών της οργάνωσης. «Η Χεζμπολάχ επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Η ένταση στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου οξύνθηκε περαιτέρω χθες Σάββατο μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι μαχητές της Χεζμπολάχ. Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε λόγο από την πλευρά του για το θάνατο ενός μέλους του. Από την ισραηλινή πλευρά ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Εξάλλου δύο Ταϊλανδοί εργάτες γης επίσης τραυματίστηκαν.

Ένταση και στη Δυτική Όχθη
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων εκεί σε 89 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» που επικαλείται το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα συγκρότημα κάτω από ένα τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα τα ξημερώματα, Κυριακή, το οποίο ο στρατός είπε ότι χρησιμοποιείται από μαχητές για να οργανώσει επιθέσεις, και Παλαιστίνιοι γιατροί είπαν ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε. Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είναι τουλάχιστον η δεύτερη τις τελευταίες ημέρες που πλήττει τη Δυτική Όχθη, όπου η βία έχει αυξηθεί από τότε που ένοπλοι της Χαμάς από τη Γάζα πραγματοποίησαν μια θανατηφόρα επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Στο Τελ Αβίβ
Πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και άναψαν κεριά για να τιμήσουν τους 1.400 Ισραηλινούς που έχουν σκοτωθεί σε δύο εβδομάδες πολέμου. Το Ισραήλ είπε ότι σχεδίαζε να εντείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ Ισραηλινοί διοικητές επισκέφτηκαν μονάδες πρώτης γραμμής που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα. Σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Νότια Γάζα.

Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
«Πρέπει να μπούμε υπό τις καλύτερες συνθήκες, ενώ εξετάζουμε όλα τα γεγονότα στο δωμάτιο καταστάσεων. Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε είναι να ετοιμαζόμαστε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες για το επόμενο στάδιο του πολέμου, όχι σύμφωνα με αυτά που λένε οι άλλοι. Θα εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας. Θα ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του
πολέμου», είπε μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντανιέλ Χαγκάρι. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Χαμάς, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι εντείνει τα πλήγματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *