Saturday , 4 May 2024

Μέση Ανατολή: Εντολή για χερσαία επίθεση περιμένει ο ισραηλινός στρατός – Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη

Θέμα χρόνου είναι η χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για γενικευμένη επίθεση και περιμένει την εντολή για να ξεκινήσει τη χερσαία επιχείρηση. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί προς το Νότο, ενώ χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο σε νοσοκομείο της Γάζας. Όπως έκανε γνωστό ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε πυρά από τη Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο Βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Φρικαλεότητες σε Ισραήλ και Χαμάς
Η Χαμάς καταγγέλλει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι αμάχων με 70 νεκρούς, κάτι που διαψεύδει το Τελ Αβίβ και αντιτείνει, ότι στις εφόδους που πραγματοποιεί στη Γάζα εντόπισε νεκρούς ομήρους. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στο Κατάρ και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ότι απάντησε σε πυρά από τη Συρία, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα εξαπέλυσε χτυπήματα στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, το οποίο έχει τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες. Στις τελευταίες επιθέσεις των ισραηλινών, σκοτώθηκαν δύο ανώτατοι διοικητές της Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο ένας από αυτούς είναι ο Αλί Καντί, ο άνθρωπος που οργάνωσε την επίθεση των ενόπλων το περασμένο Σάββατο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου και Αμπάς
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Νετανιάχου και Αμπάς και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε οι άμαχοι να έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην παλαιστινιακή αρχή. Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο «για να αποτρέψει εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».

ΗΠΑ: Στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο
Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Το «Central Air Forces» των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-15E και αεριωθούμενων αεροσκαφών A-10 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κίνηση των πολεμικών αεροσκαφών από την 494th Expeditionary Fighter Squadron και την 354th Expeditionary Fighter Squadron, αντίστοιχα, «ενισχύει τη στάση των ΗΠΑ και ενισχύει τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών που εμπλέκονται. Μια ανάρτηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι τα A-10 θα ενταχθούν σε μια άλλη μοίρα του αεροσκάφους που βρίσκεται ήδη στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *