Tuesday , 7 May 2024

Μέση Ανατολή: Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαία εισβολή στη Β. Γάζα – Πλήγμα και στο Λίβανο

«Ισραηλινά στρατεύματα με τεθωρακισμένα οχήματα επιτέθηκαν σε στόχους της Χαμάς σε μια χερσαία επιδρομή στη λωρίδα της Γάζας», μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Η μετάδοση την περιέγραψε ως μια «σχετικά μεγάλη» χερσαία εισβολή, υποδεικνύοντας ότι ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από τότε που το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις έξω από τον θύλακα πριν από μια προγραμματισμένη πλήρους κλίμακας εισβολή.

Η επίθεση
Άρματα μάχης και οχήματα πεζικού έπληξαν «πολλούς πυρήνες τρομοκρατών της Χαμάς, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων» καθ’ όλη τη διάρκεια το βράδυ της Τετάρτης πριν βγουν από τη Γάζα και επιστρέψουν στο Ισραήλ», ανέφερε η «Jerusalem Post”, επικαλούμενη τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ισραηλινά τανκς και στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα αναμένοντας εντολές», αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Το Ισραήλ έχει καλέσει 360.000 εφέδρους».

Ισραηλινά αεροσκάφη κατά του Λιβάνου
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους – αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».
Το εγκατεστημένο στην Ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.

Διεθνής κατακραυγή
Η διεθνής πίεση αυξάνεται για να καθυστερήσει οποιαδήποτε εισβολή στη Γάζα, κυρίως λόγω ομήρων. Περισσότεροι από τους μισούς περίπου 220 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν ξένα διαβατήρια από 25 διαφορετικές χώρες, δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Πολλοί πιστεύεται ότι είχαν διπλή ισραηλινή υπηκοότητα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και «την ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *