Saturday , 4 May 2024

Μέση Ανατολή: Τανκς στα περίχωρα της Γάζας – 24η ημέρα, σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση του πολέμου

«Ισραηλινά τανκς βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας», μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Εικοστή τέταρτη ημέρα του πολέμου και είναι σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας διεξάγει εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας και η επιθετική δραστηριότητα «θα συνεχίσει να εντείνεται σύμφωνα με τα στάδια της σύγκρουσης και τους στόχους της». Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πού ακριβώς βρίσκονται τα τανκς.Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά από αέρος της Γάζα με την ισραηλινή αεροπορία να πλήττει.

Εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια
Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας». «Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσης καμία πρόθεση να στείλουν στρατεύματα μάχης σε Ισραήλ ή Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ και η ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι κάθε ώρα που περνά η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική.

Συρία και Λίβανος
Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών. Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο• ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της.

60 προσαγωγές στο Νταγκεστάν
Στο κόκκινο βρίσκεται η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη- παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 -όπου περισσότεροι από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε. Ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση». Στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους και 9 αστυνομικοί. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν και από τις ΗΠΑ που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *