Thursday , 28 March 2024

Μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων της Σαμοθράκης και οριστική αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ζητούν ΠΟΞ και ΓΣΕΒΕΕ

Ζήτημα επιβίωσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης τίθεται πλέον, εξαιτίας του πολυήμερου ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του πανέμορφου νησιού του Βορείου Αιγαίου, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με ανακοίνωσή της και απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, για ταχύτατη και οριστική αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού. Μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σαμοθράκης από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της ζητά με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΒΕΕ.

Η τοπική κοινωνία – επισημαίνει η ΠΟΞ – βρίσκεται αντιμέτωπη με ανυπολόγιστη ζημία, καθώς ο τουρισμός είναι βασικός τομέας που τροφοδοτεί την οικονομία του νησιού. Δεδομένης της μικρής τουριστικής περιόδου  του ακριτικού νησιού, η άνευ προηγουμένου κατάσταση έχει προκαλέσει μεγάλο “χτύπημα” στην αιχμή της σεζόν, με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις τουριστών, κυρίως από τα Βαλκάνια, να είναι μαζικές.

Με το παραπάνω σκεπτικό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, για ταχύτατη και οριστική  άρση του αδιεξόδου που έχει να κάνει με την σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και ζητεί την πλήρη  αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης.

Υπογραμμίζει επίσης την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των λιμένων, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, αλλά και της επίσπευσης όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, ούτως ώστε να επιλυθούν άπαξ τα προβλήματα πρόσβασης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση της τουριστικής προβολής του προορισμού, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που προκάλεσε η ταλαιπωρία των επισκεπτών και πήρε διαστάσεις από εκτενή ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκαν σε ΜΜΕ γειτονικών χωρών.

Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και διευκόλυνσης των πληγέντων, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν συνέλθει από την καταστροφή που υπέστησαν πριν δύο χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα ο πρόσφατος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού να τους οδηγεί σε απόγνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαηγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) εκφράζει την συμπαράστασή της στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και απέστειλε ήδη προς τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων, Τουρισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης) επιστολή, προτείνοντας μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει στην επιστολή της σειρά μέτρων πέρα από τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ήδη η κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν υπόψη και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «θεωρούμε ότι αποτυπώνει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που υπέστησαν εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν ένα τεράστιο πλήγμα».

Πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο ενεργειών που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ:

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

[2] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

[2] Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια. 

[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για  χρονικό διάστημα ενός έτους

[2] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

[3] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *