Friday , 29 March 2024

Μέχρι και το Σεπτέμβριο παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού σε επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών

Του Γ. Κατσιάνη

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών για τη λήψη μέτρων στήριξης.

Έτσι, δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) με τον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννη, κατατέθηκε σήμερα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολείται σε επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, το άρθρο 10 της τροπολογίας που εντάσσεται στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει ότι «επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας καθώς και επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών, και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30.09.2020».                         

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το επόμενο δίμηνο, οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ενώ παράλληλα, οι εργοδότες που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν πρέπει να «προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *