Thursday , 18 April 2024

Μαθήματα συνέργειας από οινοπαραγωγούς της Πιερίας

Η πρώτη συνέργεια τοπικών οινοπαραγωγών για την προβολή και την προώθηση κρασιών βρίσκεται στην Πιερία.

Πρόκειται για το Olympus Wines tasting room που οραματίστηκαν, δημιούργησαν και λειτουργούν τρείς οινοποιοί του νομού.

Πρόκειται για ένα χώρο γευσιγνωσίας και προβολής των κρασιών του Ολύμπου που έρχεται σε άμεση επαφή με τον επισκέπτη και έχει μοναδικό σκοπό την προβολή του τοπικού οίνου από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο.

Ο μοναδικός αυτός χώρος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου και ταξιδεύει κάθε επισκέπτη στη μαγεία του καλού κρασιού.

Ο Αποστόλης Κούρτης, ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας, καλλιεργεί 70 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας στο χωριό Ράχη με τη δυναμική του αμπελώνα να φτάνει τις 35.000 φιάλες.

“Από το 1997 δημιουργήσαμε τον πρώτο αμπελώνα και στη συνέχεια ακολούθησαν φυτεύσεις μέχρι και το 2009.Το 2007 δημιουργήσαμε το πρώτο κρασί εμπορίου, τον επιτραπέζιο οίνο. Το παραδοσιακό οινοποιείο με το ιδιαίτερο χώρο οινοποίησης και το μοναδικό κελάρι λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και στηρίζεται στην οικογένεια”, δήλωσε ο κ. Κούρτης.

Το πιο παλιό κρασί που φυλάσσεται στο κελάρι, εκεί όπου γίνεται η ωρίμανση και η παλαίωση του οίνου είναι του 2001.

“Το θέμα είναι να αξιοποιείς το προϊόν σου. Μεγάλη σημασία για εμένα έχει  το οινοτουριστικό κομμάτι. Ένα μικρό χωριό όπως είναι η Ράχη με τους 400 μόλις κατοίκους έχει γίνει πέρασμα για εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο .Και ξέρετε γιατί; Για να γνωρίσουν τα Πιέρια και το κρασί”, σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *