Tuesday , 23 April 2024

Μαθητές από το Κιλκίς κατέκτησαν την πρωτιά σε διαγωνισμό καινοτομίας

Καλλιέργησαν μικρολαχανικά μέσα σε… κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών(!) και κατάφεραν να κερδίσουν τον θαυμασμό αλλά και την ψήφο του κοινού στο διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022».

Ο λόγος για τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, η επιχείρηση των οποίων με την επωνυμία «Microgreens- Magicgreens» αναδείχθηκε νικήτρια, παίρνοντας το εισιτήριο της πρόκρισης στον φετινό τελικό του προγράμματος Junior Achievement Greece που θα γίνει στις 6 Μαΐου, με τη συμμετοχή των δέκα καλύτερων ομάδων.

Η καινοτόμα ιδέα που κέρδισε το κοινό

Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens – Magicgreens» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021, με έδρα το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και αποτελείται από 30 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 2ου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. 

Το καινοτόμο προϊόν που παράγουν είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών. 

Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά (microgreens) που μεγαλώνουν ταχύτατα έχουν 40 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν την επιλογή κορυφαίων σεφ.

Τα φυτά μεγαλώνουν με τη βοήθεια ειδικού φωτός, με βάση το μπλε και το κόκκινο χρώμα που βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί και να βλαστήσει.

Παράλληλα, ειδικοί αισθητήρες ειδοποιούν αν υπάρχει αυξημένη υγρασία, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανεμιστηράκι του παλιού υπολογιστή με την ενέργεια που παίρνει από το τροφοδοτικό του.

Η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της αποστολής των δεδομένων της καλλιέργειας σε cloud, σε μια εφαρμογή που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έξυπνης γεωργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *