Thursday , 2 May 2024

“Μαχαίρι” σε τρία επιδόματα ανεργίας

Του Γ. Κατσιάνη

Στο… παρελθόν ανήκουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 τρία επιδόματα που πρόσφεραν ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, πρόκειται για το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό επίδομα στους ανέργους μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης και το ειδικό βοήθημα που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων.

Με την γλώσσα των αριθμών

Ειδικότερα, το επίδομα επίσχεσης είναι 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας που ισχύει κατά την ημερομηνία αίτησης, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι το ύψος του βασικού επιδόματος ανεργίας είναι 479 ευρώ το μήνα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απώλεια για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας ανέρχεται τουλάχιστον σε 9.580 ευρώ.

Όσον αφορά το ειδικό επίδομα που χορηγείται σε ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης είναι ίσο με 13 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή 249,08 ευρώ.

Τέλος, το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων ανέρχεται σε 15 ημερήσια επιδόματα, ήτοι σημαίνει 287,4 ευρώ.

“Μετά από εισήγηση του εκλεκτού του Μαξίμου Διοικητή της ελλειμματικής ΔΥΠΑ – που ξοδεύει εκατομμύρια (από 56 εκ. το 2023 σε 137 εκ. το 2024, ήτοι αύξηση 145%!) σε «αναβάθμιση υποδομών και κτηρίων» και «δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών» -, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει τα πενιχρά επιδόματα ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Αλήθεια, δεν ντρέπονται καθόλου;”, τονίζεται, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *