Friday , 29 March 2024

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του «σκοτεινού τουρισμού» στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία

Οι τουριστικές ευκαιρίες και οι προκλήσεις ανάπτυξης του «σκοτεινού τουρισμού» (dark tourism) για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη αλλά και για το σύνολο της χώρας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής συνεδρίου της 35ης Philoxenia, η οποία μαζί με την Hotelia, βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο διερεύνησε το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (dark tourism), κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τόνισε πως ο σκοτεινός τουρισμός είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέμα που δημιουργεί αφηγήματα και καθιστά πιο ελκυστικές τις πόλεις και τις χώρες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως αυτού του είδους ο τουρισμός αποτελεί ένα πεδίο βαθύτερης γνώσης της ανθρωπογεωγραφίας ενός τόπου, με τα λάθη, τις αστοχίες, ακόμη και τις θηριωδίες, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται όλα τα αρνητικά, που σημάδεψαν τις ζωές των κατοίκων, προκειμένου να μην επαναληφθούν.

«Η πόλη μας είναι ένας ανεξάντλητος τόπος πόνου και μαρτυρίας, που μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές σύμβολο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος εστίασε στις προοπτικές του αεροδρομίου «Μακεδονία», στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ενώ επισήμανε πως στην σημερινή εποχή της τουριστικής εξειδίκευσης προορισμοί με χαρακτηριστικά “dark tourism” χρειάζεται να προβάλλονται με τρόπο σύγχρονο και εποικοδομητικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *