Thursday , 2 May 2024

Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή μήλων στους Πύργους Εορδαίας – Στα 50-70 λεπτά το κιλό, «ικανοποιητικές οι τιμές» λένε οι παραγωγοί

«Μείωση έως και 50% παρουσιάζει η παραγωγή μήλων, ενώ η ποιότητα παραμένει σταθερά υψηλή σε σχέση με την περυσινή περίοδο», αναφέρει ο παραγωγός Κυριάκος Λωτίδης από τους Πύργους Εορδαίας. Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών δημιούργησε πρόβλημα στις καλλιέργειες των μήλων στην περιοχή της Εορδαίας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πύργων Εορδαίας, Δημήτρης Σαμπακίδης, ανέφερε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν σημαντικά την παραγωγή των μήλων της περιοχής.

Γιατί είναι μειωμένη η παραγωγή
Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες μήλων και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού οδικού δικτύου της τοπικής κοινότητας των Πύργων Εορδαίας προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Οι άστατες καιρικές συνθήκες στα τέλη της άνοιξης αλλά και στους πρώτους μήνες του καλοκαιριού κατά την περίοδο της ανθοφορίας αλλά και η ακαρπία ενοχοποιούνται για τη μειωμένη παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Λωτίδη, «οι τιμές διάθεσης του προϊόντος στην αγορά φέτος είναι ιδιαίτερα καλές και κυμαίνονται από πενήντα έως και εβδομήντα λεπτά το κιλό. Είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και κρίνονται ικανοποιητικές για τους παραγωγούς οι οποίοι περιμένουν να αναπληρώσουν τις απώλειες εισοδήματος των προηγούμενων ετών. Αυτές τις ημέρες γίνεται η συγκομιδή των μήλων Fuji».

Ο Συνεταιρισμός
Η μηλοκαλλιέργεια που είναι κυρίως παραδοσιακή δεν υπερβαίνει τα 1.200 στρέμματα. Το 1984 ξεκινά την πρώτη αξιόλογη υποδομή του ο Συνεταιρισμός κατασκευάζοντας το πρώτο του ψυγείο δυναμικότητας 40.000 κλουβών ή 760.000 κιλών καλύπτοντας σε ένα σημαντικό βαθμό τις ανάγκες των συνεταίρων. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα 1.200 στρέμματα μηλοκαλλιέργειας γίνονται σήμερα 5.500 περίπου. Το 1999 κατασκευάζει ο Συνεταιρισμός το νέο υπερσύγχρονο ψυγείο 7 θαλάμων ελεγχόμενης ατμόσφαιρας συνολικής χωρητικότητας 70.000 κλουβών ή 1.500.000 κιλών μέσω του κανονισμού 866/97 της Ε.Ε. Επιπλέον έγινε αγορά διαλογητηρίου δυναμικότητας 8 τόνων την ώρα. Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στη διάθεση λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων στα μέλη του. Παρέχει επίσης στα μέλη του τεχνική στήριξη και υπηρεσίες. Από το 2000 ο Συνεταιρισμός έχει οργανωθεί και σαν Ομάδα Παραγωγών αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. Στην Ομάδα Παραγωγών συμμετέχουν το σύνολο των μελών του Συνεταιρισμού. Σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τους μηλοκαλλιεργητές των Πύργων είναι ότι στην πλειοψηφία είναι γυναίκες.Η γεωργική εκμετάλλευση της περιοχής έχει την τυπική διάρθρωση των δενδροκομικών εκμεταλλεύσεων. Ο τύπος αυτός της εκμετάλλευσης παράγει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού αποτελέσματος της από τη δενδροκαλλιέργεια.

Ιστορικό
Οι Πύργοι (Καστράνιτσα) βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του δήμου Βερμίου και είναι από τις πιο ιστορικές κωμοπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία κατοικήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων. Κατά την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου η οποία το 1995 έκανε ανασκαφές στην περιοχή υπάρχουν ευρήματα από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου. Στις ανασκαφές αυτές αποκαλύφθηκε ένας Μακεδονικός τάφος ο οποίος χρονολογείται από το 300 π.Χ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *