Tuesday , 23 April 2024

Μειώσεις ΦΠΑ-ασφαλιστικών εισφορών και διατήρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού περιλαμβάνει το θερινό κυβερνητικό «πακέτο» μέτρων

Του Γ. Κατσιάνη

Το ποσό των 24 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η κυβέρνηση, προκειμένου αφενός να κερδίσει το «στοίχημα» της απασχόλησης και αφετέρου, να διαμορφώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε σήμερα το πακέτο των 15 μέτρων που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων ως και 100% σε τουρισμό, πολιτισμό, εστίαση, μεταφορές και αθλητισμό, η δημιουργία

μηχανισμού στήριξης της απασχόλησης, η  δυνατότητα αναστολής της πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές και τον Ιούνιο και η επέκταση της δυνατότητας μείωσης ενοικίου κατά 40% για άλλο ένα μήνα, η αναστολή των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών για όσους ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους και η χορήγηση της β΄ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποτελούν την πρώτη δέσμη μέτρων.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την μείωση της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις καταγράψουν μείωση τζίρου, το τελευταίο τρίμηνο καθώς και την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη δημιουργία εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων ενώ σημείωσε πως δρομολογείται η εφαρμογή ενός προγράμματος για όσους έχουν δάνεια πρώτης κατοικίας και πλήττονται από τον κορονοϊό

«Έρχονται» αυξήσεις στους μισθούς από 1η Ιουνίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως επεκτείνεται και τον Ιούνιο, το δικαίωμα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) στους εργαζόμενους.  

Επίσης, συστήνεται από την 1η Ιουνίου μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση του εισοδήματος τουλάχιστον 20% ενώ ο κ. Βρούτσης  υπογράμμισε πως από την 1η Ιουνίου, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% για όλους τους εργαζόμενους, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην έμμεση αύξηση του εισοδήματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, την διάθεση επιπλέον ποσού 2,7 δις ευρώ από τις κοινοτικές εγκρίσεις για αναπτυξιακά σχέδια και την έναρξη νέου κύκλου για τα αναπτυξιακά προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».

 Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται πτήσεις εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από την 1η Ιουλίου από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας ενώ ενεργοποιούνται και τέσσερα προγράμματα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 70 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *