Sunday , 5 May 2024

Μεσανατολικό: Μαίνονται οι μάχες – Στη σύρραξη και ο Λίβανος κατά του Ισραήλ

Νέες ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς υπάρχουν αναφορές για εχθροπραξίες μεταξύ Ιερουσαλήμ και Λιβάνου με επιθέσεις εκατέρωθεν από νωρίς σήμερα το πρωί, Κυριακή.

Πυρά μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι «το ισραηλινό πυροβολικό πλήττει περιοχή του Λιβάνου από όπου προήλθαν πυρά», χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις για την επίθεση. Σύμφωνα με αναφορές από τα διεθνή ΜΜΕ, ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει έτοιμος «για παν ενδεχόμενο» μετά την απάντησή του στα πυρά από το Νότιο Λίβανο ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα θέρετρα της περιοχής. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σημειώθηκε και νέα επίθεση από Λίβανο έγινε κατά μιας θέσης με ραντάρ του ισραηλινού στρατού. Η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είχε αρχίσει να «βράζει» πριν την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς χθες το πρωί με την ομοβροντία ρουκετών. Ο στρατός του Λιβάνου έριξε δακρυγόνα σε στρατιώτες του Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών την περασμένη Παρασκευή και τώρα φαίνεται ότι παίρνει ανοιχτά το μέρος της Χαμάς.

Στο πλευρό των Παλαιστινίων
Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

Χάος στην περιοχή
Τουλάχιστον 256 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και σχεδόν 1.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας καταγράφει χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων σε πολυόροφο κτήριο, 14 ορόφων, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες διαμερίσματα καθώς και γραφεία της Χαμάς στην κεντρική πόλη της Γάζας την ώρα που δημοσιογράφος βρετανικού αραβόφωνου Μέσου ήταν στον «αέρα». Σε άλλο βίντεο φαίνεται μια οικογένεια μέσα στο σπίτι τους όπου έχει σκοτωθεί η 18χρονη κόρη τους. Τα παιδιά κλαίνε και οι γονείς προσπαθούν, όπως μπορούν, να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις πυραυλικές επιθέσεις. Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν εισβάλει σπίτι τους, ενώ είναι άγνωστη η τύχη της οικογένειας.

Σχεδόν 5.000 έφεδροι φεύγουν από την Ελλάδα για το Τελ Αβίβ
Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα έχει προγραμματίσει γύρω στις 20 πτήσεις από την Αθήνα στο Τελ Αβίβ, οι οποίες θα μεταφέρουν σχεδόν 5.000 εφέδρους στη χώρα ώστε να παρουσιαστούν στο στρατό και να πολεμήσουν κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η επιστράτευση των εφέδρων του ισραηλινού στρατού έχει ξεκινήσει από χθες Σάββατο (7-10-2023), από την πρώτη στιγμή που η ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ συνεχίστηκε με εισβολή των ισλαμιστών στα ισραηλινά εδάφη.
Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν πούλμαν γεμάτα εφέδρους να φτάνουν στις στρατιωτικές βάσεις και στα πεδία μάχης, προκειμένου να ενισχυθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Χαμάς, για τον οποίο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι «θα έχει διάρκεια αλλά θα νικήσουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες 100.000 έφεδροι στρατιώτες έχουν κληθεί για να μετακινηθούν στα νότια της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *