Friday , 29 March 2024

Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων Βούτσιτς και Κούρτι κατέληξαν στη συμφωνία Σερβίας -Κοσόβου

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν για τον τρόπο υλοποίησης της ευρωπαϊκής πρότασης στην πορεία εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε στη μαραθώνια συνάντηση στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας,που διήρκησε σχεδόν 12 ώρες. Και πρόσθεσε «τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί πλήρως να τηρήσουν όλα τα άρθρα της συμφωνίας και να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους με καλό σκοπό και καλή τη πίστει».

Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς
«Για εμάς είναι σημαντικό ότι τέθηκε στις προτεραιότητες η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (στο Κόσοβο). Μας περιμένει δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης» σημείωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόσθεσε ότι από το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και η Ε.Ε. θα αξιολογεί συνεχώς την πορεία υλοποίησης της και θα επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε πλευρά που καθυστερεί, υπό την μορφή αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρίστινα θα προχωρήσει αμέσως με τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου από τα οποία αποχώρησαν τους περασμένους μήνες.

Πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας, κατηγόρησε ωστόσο τον πρόεδρο της Σερβίας για «άρνηση υπογραφής της συμφωνίας» και τώρα, όπως είπε, εναπόκειται στην Ε.Ε. να βρει έναν μηχανισμό για να καταστεί η συμφωνία νομικά δεσμευτική.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το fxempire.com, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία, με την υποστήριξη της Δύσης, θεωρείται ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σερβικές σημαίες και πανό που έγραφαν “Το Κοσσυφοπέδιο δεν πωλείται”, “Σερβία, όχι Ευρωπαϊκή Ένωση” και “Όχι στη συνθηκολόγηση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *