Thursday , 25 April 2024

ΜΕ «ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ, ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ» ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ-«Στις 7 Ιουλίου λέμε ‘ναι’ στο νοικοκύρεμα της χώρας»

Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη

Η μείωση της υπερφορολόγησης,η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και η προστασία του εθνικού συμφέροντος, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τις πρώτες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Επιπλέον, ο βουλευτής Β’Θεσσαλονίκης καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 7 Ιουλίου για να μπει ένα τέλος «στο μπάχαλο της χώρας».   

Κύριε Αναστασιάδη, θεωρείτε ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές;

«Είναι εφικτός και αυτό το διαπιστώνει κανείς από την  επαφή του με τον κόσμο. Υπάρχει ένα κλίμα υπέρ της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, υπάρχει ένας άνεμος αισιοδοξίας που δεν ανακόπτεται με τίποτε! Και πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν την πραγματικότητα: εάν η ΝΔ στις 7 Ιουλίου δεν έχει αυτοδυναμία ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση με ασφάλεια, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Αυτό δεν είναι πίεση ή σκοπιμότητα, είναι η πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες. Μια πραγματικότητα που οφείλεται στην απλή αναλογική την οποία επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για να εγκαταστήσει το μπάχαλο στη χώρα. Στις 7 Ιουλίου πρέπει να πούμε ‘όχι’ στο μπάχαλο, να πούμε ‘ναι’ στο νοικοκύρεμα σε όλα τα επίπεδα».

Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση;

«Η νέα κυβέρνηση θα παραλάβει μια Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης και μετά από τέσσερα καταστροφικά χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση, απαιτούνται αλλαγές σε πολλούς τομείς. Τα έχει αναλύσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα λέει το πρόγραμμά μας που είναι στη διάθεσή του καθενός.                                                                                                                         

Προσωπικά, θεωρώ πρώτες προτεραιότητες τη δραστική μείωση της φορολογίας ώστε να πάψει η υπερφορολόγηση που γονατίζει τον οικογενειάρχη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιχειρηματία. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστεί η ανεργία με δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας –το επενδυτικό κύμα που ήδη διαφαίνεται πιστεύω ότι θα αποφέρει άμεσα οφέλη.                                                           

Το θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Πρέπει να φτιάξουμε αστυνομία από την αρχή. Μαζί με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης –τον ποινικό κώδικα και το σωφρονιστικό σύστημα. Σήμερα δεν υπάρχει αστυνόμευση, δεν υπάρχει φραγμός στο έγκλημα. Πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτή την κατάσταση.                                                        

Και στα εθνικά θέματα. Είναι ένας τομέας που κανείς μας δεν περίμενε ότι θα έπαιζε με αυτά μια ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι άθλια, οι ομογενείς μας Βορειοηπειρώτες αφέθηκαν μόνοι στην αυθαιρεσία της αλβανικής κυβέρνησης, αφήσαμε τους Τούρκους να αλωνίζουν στον εθνικό μας χώρο».     

Εκτός από την μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Με ποιο τρόπο θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο που αποτελεί γάγγραινα για την ελληνική οικονομία;

«Κοιτάξτε, αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν ότι η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται με λεονταρισμούς και κραυγές λαϊκισμού. Σήμερα έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που ευνοεί τη φοροδιαφυγή. Ξεκάθαρα. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση των φόρων, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη μείωση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:                                                                                                 

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.                                                                                                                               

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας                                                                            

-Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.                                    

-Αναστολή του φόρου υπεραξίας                                                                                     

-Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.                                                                                                                                            -Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.                                                                                                                                  

 -Νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με εισαγωγικό συντελεστή 9% και χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό». 

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια ακύρωσης της διμερούς Συμφωνίας των Πρεσπών;

«Ό,τι περιθώρια ακύρωσης υπάρχουν θα τα εξαντλήσουμε. Τα αποτελέσματα της στάσης της νέας κυβέρνησης θα τα δείτε άμεσα. Γιατί θα σταθούμε κριτικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, υπερασπιζόμενοι τα απαράγραπτα εθνικά μας δίκαια. Θα φανεί αυτό μέσα από τις επιτροπές, όπου οι Σκοπιανοί θα πρέπει να αλλάξουν τις αλυτρωτικές τους και σφετεριστικές τους απόψεις. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Θα πιέσουμε μέχρι ακύρωσης κάθε πτυχής που πλήττει τη Μακεδονία μας. Καμία υποχώρηση σε κανένα θέμα που αφορά την ιστορία του τόπου μας. Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά και αυτό είναι το δύσκολο: ο Τσίπρας δεν έκανε απλώς μια κακή συμφωνία, εκχώρησε εθνότητα, γλώσσα και κρατική οντότητα, δεσμεύοντας τη χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο. Συναισθηματικά δεν τη δεχόμαστε, θα φτάσουμε μέχρι και την κατάργηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *