Friday , 3 May 2024

Με καθυστέρηση εννιά ετών(!) δημιουργείται ο πρώτος θύλακας υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων για την αγροδιατροφή

Του Γ.Κατσιάνη

Χρειάστηκε να περάσουν εννιά ολόκληρα χρόνια για να “ξεπαγώσει” η διαδικασία της χωροθέτησης και πολεοδόμησης του πρώτου θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων για την αγροδιατροφή, στην περιοχή της Θέρμης.

Η εκκίνηση έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 με την εξασφάλιση και την παραχώρηση της έκτασης των 60 στρεμμάτων δημόσιας γης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ).

Ακολούθησε, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023, με την θεσμική κατοχύρωση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων του θύλακα.

Από τα 60 στρέμματα της έκτασης στην περιοχή της Θέρμης θα πολεοδομηθούν τα 41 στρέμματα, εντός των οποίων θα κατασκευαστούν, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έργα υποδομής όπως εργαστήρια πιστοποίησης προϊόντων, κοινόχρηστοι ερευνητικοί χώροι, ερευνητικά θερμοκήπια μικρής κλίμακας για την εφαρμογή ερευνητικών καινοτομιών, γραφεία και κτήρια διοίκησης.

«Όραμα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας του θύλακα αγροδιατροφής με εγχώριες, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, για την ανάπτυξη καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε παραγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω συνεργειών (ακαδημαϊκής/ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας), από υφιστάμενες ή ιδρυόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Παναγιώτης Κετικίδης.

«Καινοτομούμε για να διαμορφώσουμε ένα ευοίωνο μέλλον! Η Βόρεια Ελλάδα παράγει και εξάγει, καινοτομεί και πρωτοπορεί, επενδύει και επιχειρεί. Ο ρόλος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι κομβικός και πολλαπλασιαστικός, διότι αποτελεί τον θεσμικό φορέα που συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις»,δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *