Friday , 29 March 2024

Με καθυστέρηση ως και… πέντε ημέρες(!) εμφανίζονται στο taxisnet οι πληρωμές οφειλών

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, με αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, ωστόσο τα προβλήματα που παρατηρούνται καθημερινά στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων (πλατφόρμες) εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, το πλέον χαρακτηριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λογιστές και φοροτεχνικοί είναι ότι δεν επιτρέπονται λάθη στα στοιχεία που αναγράφονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

«Τις προάλλες, έκανα λάθος στα στοιχεία που αφορούσαν τα έσοδα ενός πελάτη που ήθελε να υποβάλει αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και το σύστημα δεν με άφηνε να το διορθώσω», δήλωσε λογιστής.

Ωστόσο, τα περισσότερα παράπονα των φορολογούμενων συγκεντρώνει η  καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενημέρωση του taxisnet για πληρωμές, όπως είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζονται τέσσερις και πέντε ημέρες για να εμφανιστούν στο taxisnet οι πληρωμές οφειλών.

«Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται τρεις εργάσιμες ημέρες για να ενημερωθεί το πληροφοριακό σύστημα για την κατάθεση που έκανε κάποιος φορολογούμενος, μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού», τόνισε ο φοροτεχνικός, Θεόδωρος Σιώζιος.

Να σημειωθεί ότι η online ενημέρωση ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος θα μπει με τους κωδικούς του στο taxisnet και θα πληρώσει απευθείας τις οφειλές του.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *