Friday , 26 April 2024

“Με μάσκα στα σχολεία αλλά με προϋποθέσεις” λένε οι παιδίατροι

Σοφία Ξανθοπούλου

Ένας μήνας απομένει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητές και οι δάσκαλοι/καθηγητές στις τάξεις.

Ο παιδίατρος και εκπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδιας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας, μιλώντας στο thesseconomy.gr ξεκαθάρισε ότι η χρήση της μάσκας υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητη.

“Σύμφωνα με το CDC, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, η μάσκα δεν επιτρέπεται για παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω. Απαγορεύεται η χρήση της γιατί μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους στο παιδί. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία διότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως οι ενήλικες, δεν μπορούν να μπουν στην λογική της αναγκαιότητας της χρήσης της μάσκας. Αυτό που πρέπει, ωστόσο, να έχουμε κατά νου είναι ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση του ιού. Είναι αλήθεια ότι στις ηλικίες 3-7 ετών τα παιδιά δεν μπορούν να συμμορφωθούν απόλυτα. Όσα παιδιά, πεισθούν και εκπαιδευτούν από το οικογενειακό περιβάλλον, είναι καλό να τη βάλουν. Το πρόβλημα κυρίως αφορά στους εφήβους, που είναι κάπως πιο απείθαρχοι και λόγω ηλικίας και λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερο κύκλο επαφών από τα μικρότερα παιδιά”.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση της μάσκας στα παιδιά; Ο κ. Νταλούκας ξεκαθάρισε ότι “δε φοράμε μάσκα και πάμε για γυμναστική ή για ποδόσφαιρο. Φοράμε τη μάσκα, τη χειρουργική μάσκα, που επιτρέπει την είσοδο αέρα και δε σφραγίζει το πρόσωπο. Αν ο γονιός δει ότι η υφασμάτινη μάσκα εφαρμόζει απόλυτα στο πρόσωπο του παιδιού, δε θα του τη φορέσει”.

Μπορεί να γίνει μάθημα με μάσκα μέσα στην τάξη; “Σαφώς και μπορεί να γίνει” απάντησε ο κ. Νταλούκας. “Όταν το παιδί βγει έξω όμως στην αυλή μπορεί να τη βγάλει αλλά θα του έχουμε πει ότι θα καθίσει μακριά από τους υπόλοιπους τουλάχιστον δύο μέτρα. Αυτό βέβαια, έχει να κάνει και σε συνάρτηση με τα κρούσματα πάντα. Αν τα κρούσματα αυξηθούν και η διασπορά του ιού είναι ανεξέλγκτη τότε φοράμε μάσκες ΟΛΟΙ. Κακώς δεν έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας εξαρχής. Αλλά τα κρούσματα ήταν λίγα σε εκείνη τη χρονική περίοδο και ενδεχομένως η Πολιτεία δεν ήθελε να προκληθεί πανικός. Από την άλλη, είδατε ότι χαλαρώσαμε, δεν τηρήσαμε τα βασικά μέτρα και κυρίως αυτό του συνωστισμού και του συγχρωτισμού, νομίσαμε ότι επρόκειτο για ένα κακό όνειρο και συμπεριφερθήκαμε επιπόλαια απέναντι στον ιό”.

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός και το σχολείο; “Για τα πολύ μικρά παιδιά, είναι ευθύνη των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων να περάσουν στα παιδιά το μήνυμα της απόστασης και του πλυσίματος των χεριών καθώς και το ότι δεν πρέπει να μοιράζονται αντικείμενα. Για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου εκτός από τις αποστάσεις των θρανίων και τους κανόνες υγιεινής οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά πώς φοράμε τη μάσκα αλλά και τους υπόλοιπους κανόνες ώστε να είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν και στο σχολείο. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τους εφήβους που έχουν επαφές έξω από το σπίτι. Ας σημειωθεί ότι παιδιά ηλικίας έως 10 ετών εφόσον νοσήσουν, δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, όμως οι έφηβοι φερ’ειπείν θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους”.

Εμποδίζεται η αναπνοή του παιδιού που φοράει μάσκα; “Φορώντας μια χειρουργική μάσκα αναπνέεις. Η χειρουργική μάσκα δε νωτίζει εύκολα και είναι πιο εύκολη η διαδικασία της αναπνοής. Αν δούμε ότι φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα δυσκολευόμαστε στην αναπνοή, την αλλάζουμε. Σαφώς οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο ακριβές αλλά η μάσκα στην παρούσα φάση που διανύουμε, χωρίς φάρμακο και εμβόλιο, είναι απαραίτητη. Σαφώς και όταν φορέσουμε μια μάσκα δε θα πάμε για χορό, τρέξιμο ή γυμναστική. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Η μάσκα είναι απαραίτητη στους κλειστούς χώρους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα και όσο η απόστασή μας από τους άλλους είναι κάτω από τα 2 μέτρα” επεσήμανε ο κ. Νταλούκας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *