Saturday , 20 April 2024

Με νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων και ΟΒΑ ετοιμάζεται να θωρακίσει τον Έβρο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Του  Γ. Κατσιάνη

Για τους κατοίκους του Έβρου και της Ορεστιάδας, ειδικότερα, η ένταση που σημειώθηκε στις Καστανιές, τις προηγούμενες ημέρες, με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας, δεν ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία.

Όπως λένε, χαμηλότερης έντασης επεισόδια σημειώνονται κατά καιρούς στους μεθοριακούς σταθμούς του ακριτικού νομού, εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού είναι αισθητή στην περιοχή, οι κάτοικοι έχουν λάβει μέτρα αυτοπροστασίας.

«Σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον και μία καραμπίνα στο σπίτι», ανέφερε πηγή που γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του Έβρου.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να υποδεχθούν το περασμένο Σάββατο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό, Αλκιβιάδη Στεφανή, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών.

Πληροφορίες του thesseconomy.gr αναφέρουν ότι με εντολή του κ. Στεφανή, έγινε ενημέρωση σε πολυμελή ομάδα απόστρατων αξιωματικών του στρατού, κατοίκων της περιοχής, με αντικείμενο την χρήση των όπλων.

Μάλιστα, πολλοί απόστρατοι παρείχαν πληροφορίες στις στρατιωτικές αρχές σχετικά με τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι λαθροδιακινητές ώστε να εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος, πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συμμετέχουν εθελοντικά και στις ομάδες περιφρούρησης που σχηματίστηκαν και επιτηρούν την περιοχή.

Η επόμενη ημέρα

Την ίδια ώρα, εκτός από την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μετακίνηση μονάδων του στρατού στον Έβρο από την υπόλοιπη Θράκη ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και νέα προκήρυξη για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, πέραν των 2.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Επιπλέον, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για εκπαίδευση αστυνομικών της Frontex στις σχολές Αστυνομίας της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Έβρου βρίσκεται σε καλό δρόμο, μετά την θετική εισήγηση του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και τα πρόσφατα γεγονότα στις Καστανιές.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *