Saturday , 27 April 2024

Με πακέτο παροχών ετοιμάζεται να “φρενάρει” τις κινητοποιήσεις ενόψει Agrotica ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Γ. Κατσιάνη

Την επιτυχημένη συνταγή των…παροχών προς τους αγρότες αναμένεται να ακολουθήσει και πάλι η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει “φρένο” σε οποιαδήποτε σκέψη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, παραμονές της 30ης Agrotica.

Την ίδια μέθοδο ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2022 όταν παραμονή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Λάρισα, ο τότε υπουργός, Σπήλιος Λιβανός είχε ανακοινώσει επτά νέα μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο έκανε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραμονές της 29ης Agrotica, το ίδιο επιδιώκει και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κυριακάτικη σύσκεψη που συγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Στα “κάγκελα” οι αγρότες

Την ίδια ώρα, οι αγρότες, εκτός από το υπέρογκο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν για τις καλλιέργειες τους, λαμβάνουν μειωμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ειδικά στη Θεσσαλία, τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, πολλοί παραγωγοί φέρονται να έχουν λάβει λιγότερα χρήματα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διέθεσε προκαταβολές ύψους 150 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημίες στην φυτική παραγωγή και απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

“Μετά την 10η Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στον ΕΛΓΑ 110 εκατ. ευρώ για να συνεχιστεί το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, μέχρι την τελική τους εξόφληση, με απώτερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2024”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ερώτημα είναι αν αυτή την φορά, οι αγρότες θα συμβιβαστούν με τις κυβερνητικές παροχές ή θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γερμανών και Γάλλων συναδέλφων τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *