Saturday , 20 April 2024

Με “Πορεία Σωτηρίας Δημόσιας Υγείας” θα “υποδεχθεί” αύριο τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη η ΠΟΕΔΗΝ-Έρευνα και “καμπανάκι” για τις ενεργές κλίνες ΜΕΘ

Με κινητοποιήσεις μεν, τηρώντας όμως τα πρωτόκολλα ασφαλείας δε, ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) ότι θα “υποδεχθεί” τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη αύριο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεριμένα, θα πραγματοποιηθεί “Πορεία Σωτηρίας Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας & ΕΚΑΒ”, με σημείο εκκίνησης το Ιπποκράτεοο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 8.30 π.μ.

Την ανακοίνωση για κινητοποίηση αυτή συνοδεύει η ΠΟΕΔΗΝ με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια για τις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με την οποία ενώ με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ, πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ και στα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Ειδικότερα όσον αφορά τις κλίνες ΜΕΘ Covid λειτουργουν 169, με δυναμική να λειτουργήσουν επιπλέον 39, ενώ σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας λειτουργούν 117 και μπορούν ναλειτουργήσουν άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι “Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορωνοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις”.

Διαχείριση πανδημίας

Για την δε διαχείριση-παρακολούθηση της πανδημίας σύμφωνα πάντοτε με την ΠΟΕΔΗΝ:

– Θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες.

-Τα Νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια. Να αυξηθούν τα προληπτικά τεστ στην κοινότητα προκειμένου να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά περιστατικά.

-Να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα των τεστ και όχι σε 4 ημέρες όπως σήμερα. Να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται η εξέταση κορωνοιού από τον ΕΟΠΥΥ.

-Να υπάρξει διαχωρισμός των κλινικών νοσηλείας στα Νοσοκομεία ύποπτων κα θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού με όλες τις προδιαγραφές.

– Να γίνονται τακτικά τεστ στο Υγειονομικό προσωπικό. 600 συνάδελφοι νόσησαν, ένας πέθανε, 50 νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση. ΦΤΑΝΕΙ!!!

-Μετά το πλήθος χειροκροτημάτων είναι η ώρα της αποτίμησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση.

Παράλληλα,η Ομοσπονδία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ένταξή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα ΒΑΕ (βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα) βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο  Επιτροπής και ζητά την ένταξη, με την αναγνώριση όλου του ασφαλιστικού βίου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία αύξηση των εισφορών, βάσει της σχετικής πρότασης που έχει καταθέσει.. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση.

Επίσης, διεκδικεί τη Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαχωρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό και η ενότητα στο Νοσηλευτικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπισης της πανδημίας και των άλλων παθήσεων.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι 45.000. Αναλυτικότερα ότι στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 45.000 άτομα και ότι από το 2018 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *