Thursday , 2 May 2024

Με ρυθμό…χελώνας η μετατροπή των φαρμακείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Του Γ.Κατσιάνη

Στα…αζήτητα παραμένει, εδώ και πέντε χρόνια(!), η μετατροπή των φαρμακείων σε μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 6 Μαρτίου του 2019 και δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να μπορούν να κάνουν και τυπικά εποχικό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού.  

“Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση”, τονίζεται,μεταξύ άλλων στο άρθρο 160 του νόμου 4600-2019.

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ακόμα και η έναρξη εμβολιασμών για κορωνοϊό στα φαρμακεία παραμένει σε εκκρεμότητα.

“Το φαρμακείο είναι μια κρίσιμη αλυσίδα στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών υγείας. Το φαρμακείο, ο φαρμακοποιός είναι κόμβος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας”, δήλωσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *