Thursday , 28 March 2024

Μηνύματα αισιοδοξίας για την οικονομία και τις επιχειρήσεις από Κ.Μητσοτάκη, Άδ.Γεωργιάδη και Χρ.Σταϊκούρα στη Γ.Σ. της ΚΕΕΕ

Nα έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε ευοίωνες, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του σήμερα στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο και τόνισε ότι σήμερα το απόγευμα στην ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ θα παρουσιάσει μια σειρά παρεμβάσεων και ένα συνολικό πλαίσιο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις και τον νέο κύκλο ανάπτυξης ο οποίος ανοίγεται μπροστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» στην συγκεκριμένη εκδήλωση, κάτι που σημείωσε και ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ στην έναρξη της γενικής συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Ένωσης, Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Η ανάπτυξη αυτή, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, “θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη την οποία είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν. Να είναι μία ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη εξωστρέφεια με έμφαση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού’.

 «Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ανησυχίες, μπορώ να σας πω όμως με απόλυτη βεβαιότητα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας. Και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να αφορά όλους πρωτίστως τη νέα γενιά», πρόσθεσε σχετικά.

Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος διότι από τους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση αναγνωρίζεται η στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χαρακτήρισε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι το πιο επιτυχημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό μέτρο.

Γ.Χατζηθεοδοσίου

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την παρουσία του, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός παραβρίσκεται στη γενική συνέλευση της Ένωσης και ζήτησε εκ μέρους της επιμελητηριακής κοινότητας δραστική μείωση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, νίσχυση των επιχειρήσεων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, κίνητρα που θα διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, χρηματοδοτικά προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ευκολότερη πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό, περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, κάτι που θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Άδωνις Γεωργιάδης

Την παραίνεση “να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα στις συνήθεις διεκδικήσεις και λογικές ανησυχίες που όλοι οι άνθρωποι έχουμε” απηύθυνε από την πλευρά του από το βήμα της γ.σ. της ΚΕΕΕ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας όλα τα τελευταία καλά νέα, μεταξύ των οποίων και η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της τρίτης κατά σειράς αναβάθμισης γης ελληνικής οικονομίας μέσα στην πανδημία από τον Οίκο αξιολόγησης Scope Ratings. “Είμαστε η μόνη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης για 3η φορά μέσα στην πανδημία και βρισκόμαστε πλέον στη βαθμίδα ΒΒ+, δηλαδή ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε επίσης έμφαση στην οριστική ανακοίνωση της μείωσης των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά 46 δις ευρώ, στο 20,3% του συνόλου των δανείων. “Άρα, έχουμε δημιουργήσει ένα απολύτως ασφαλές και σταθερό τραπεζικό σύστημα με δύο τράπεζες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, την Πειραιώς και την Alpha Bank, με την Εθνική να έχει προχωρήσει με επιτυχία στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC και να έχει αποκτήσει και αυτή πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια και άρα ένα σύστημα τραπεζικό έτοιμο να χρηματοδοτήσει πλήρως την ελληνική οικονομία¨, πρόσθεσε σχετικά και τόνισε ότι στην πραγματικότητα η συγκυρία που διανύουμε για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά καλή.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού σημείωσε μεν ότι ο ίδιος δεν είναι προφήτης αλλά μεταφέρει αυτά που του λένε οι ειδικοί που μιλάει κάθε μέρα και όλοι ισχυρίζονται πως αυτό το φαινόμενο θα έχει παροδικά χαρακτηριστικά.

Χρήστος Σταϊκούρας

Το βήμα της εκδήλωσης τίμησε και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ οι πόροι που θα διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και προδιέγραψε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα, που συνοψίζονται στους εξής:

  • υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης από φέτος και για την επόμενη τετραετία
  • οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξάνονται με πολύ υψηλότερο ρυθμό από την κατανάλωση
  • έξοδο από την αυξημένη εποπτεία το 2022
  • μονοψήφιο ύψος κόκκινων δανείων το 2022
  • δημοσιονομική σταθερότητα με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
  • επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, οι άξονες πολιτικής του επόμενου διαστήματος, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, θα είναι οι ακόλουθοι:

  • επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς με συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων όσο είναι αναγκαίο. Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. Ευρώ τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  • συνετή δημοσιονομική πολιτική με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
  • έξυπνη εκδοτική στρατηγική ως προς το χρέος
  • ενίσχυση πιστωτικής επέκτασης
  • διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις
  • ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και
  • νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *