Monday , 13 May 2024

Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος: «Ο νους που απομακρύνεται από τον Θεό ή θεριό ή δαίμονας γίνεται»

Κυριακή 28 Απριλίου 2024: Μαρούσι: «Συμπλοκή μ’ ένα νεκρό και δύο τραυματίες έξω από κλαμπ», Θεσσαλονίκη: «κατήγγειλε τον σύντροφό της ότι την ανάγκαζε να εκδίδεται και την έδερνε», «Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα απολογούνται οι δράστες για την άδικη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού». Αυτές και άλλες τόσες ειδήσεις από το αστυνομικό ρεπορτάζ απασχολούν και σοκάρουν την κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. Και όπως λέει στο thesseconomy.gr ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος «σε μια εποχή που όλα φαίνονται ψιλά γράμματα και που δυστυχώς η καθημερινότητα μας επιβάλλει να αποδεχτούμε ότι αυτή η εποχή είναι εποχή σκληρή για όλους και κυρίως για τα μικρά παιδιά υπάρχουν νησίδες, υπάρχουν οάσεις μέσα στις εκκλησίες, μέσα στα Πνευματικά μας κέντρα όπου τα παιδιά θα ακούσουν έναν άλλον λόγο».

«Βγάλαμε τον Θεό απ’ όλες τις δομές της κοινωνίας μας»
Για την αγριότητα που επικρατεί στις ημέρες μας ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιουστίνος σχολίασε «βγάλαμε τον Θεό απ’ όλες τις δομές της κοινωνίας μας. Αυτό που κάνουμε να αμφισβητούμε συνέχεια τον Θεό, αυτό πληρώνουμε. Λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και το επαναλαμβάνει και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής ‘ο νους που απομακρύνεται από τον Θεό ή θεριό ή δαίμονας γίνεται’. Και το βλέπουμε αυτό. Θεριά γίναμε. Δαίμονες γίναμε. Όταν ο ένας σκοτώνει τον άλλον για την παραμικρή αφορμή δεν είναι θεριό. Δαίμονας είναι. Γιατί το θεριό, ίσως, αν προκληθεί το κάνει. Ενώ ο δαίμονας σκοτώνει και αφαιρεί τη ζωή χωρίς να προκαλείται ούτε να πολυσκέφτεται. Απλώς στόχος και σκοπός του είναι να αφαιρεί ζωή. Αυτό έχουμε καταντήσει δυστυχώς. Και φοβούμαι ότι, αν δεν αλλάξουμε κάτι, θα αυξάνεται αυτό το φαινόμενο. Γιατί τελικά αυτό που δίνει αξία στους ρόλους μέσα σε μια κοινωνία -δηλαδή το είσαι σύζυγος, το να είσαι πατέρας, δάσκαλος, το να είσαι ιερεύς, το να είσαι επίσκοπος -αυτό που δίνει αξία στους ρόλους και όλοι λειτουργούν φυσιολογικά είναι όταν οι ρόλοι είναι συνδεδεμένοι με τον Θεό. Ο Θεός δίνει τη δύναμη να ξεπερνάς και τον ίδιον σου τον εαυτό, να κάνεις υπομονή, να είσαι συνεπής και να απευθύνεσαι με σεβασμό στις ψυχές που σου εμπιστεύτηκαν η πολιτεία και οι γονείς. Να φέρνεις παιδιά και να τα μεγαλώνεις με αγάπη και αξιοπρέπεια γεμίζοντας την καρδιά τους κι όχι μονο μπουκώνοντας το στόμα τους και την κοιλιά τους. Όλα αυτά ο Θεός τα διδάσκει. Χωρίς Θεό είμαστε ένα τίποτα. Κακά τα ψέμματα».

Τα… κρυφά σχολεία
Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς δεν παρέλειψε να συμβουλεύσει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αξία στη ζωή δεν έχει να είσαι κλεισμένος μέσα σ’ ένα δωμάτιο έχοντας όλα τα υλικά αγαθά κι επικοινωνώντας με τον έξω κόσμο με έναν υπολογιστή. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αξία έχει να μοιράζεσαι, να δίνεσαι, να κάθεσαι στον ίδιο τόπο να συζητάς, να κουβεντιάζεις, να παίζεις παιχνίδια που δεν περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά. Να μπορείς να θυσιάζεσαι για τον άλλον. Νομίζω ότι τα κατηχητικά σχολεία, έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο έξω κόσμος, το εξωτερικό μας περιβάλλον, θα λειτουργήσουν πάλι σαν τα κρυφά σχολεία. Δηλαδή μέσα στα κατηχητικά σχολεία οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν την αληθινή αξία του να είσαι άνθρωπος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *