Thursday , 25 April 2024

Μητσοτάκης: Αίτημα πρόωρης μερικής εξόφλησης του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ – Από το 2021 μείωση τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης και πλήρης κατάργηση το 2023

Αίτημα πρόωρης μερικής εξόφλησης του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα καταθέσει η Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogruop την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην 84η ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ διευκρίνισε για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, για τα οποία χθες στην ομιλία του είπε ότι θα καταργηθούν μεσοπρόθεσμα αλλά πάντως όχι εντός του 2020, ότι από το 2021 θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν, με προοπτική να καταργηθούν πλήρως το 2023.

«Θέλουμε τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης για τα δάνεια του ΔΝΤ και επισήμανε πως το ελληνικό κράτος, από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, θα εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα για το οποίο δέχτηκε πολλές ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάγκη μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί ανεπίσημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές, ωστόσο, χρειάζεται πρώτα να κτίσουμε πολιτική αξιοπιστία παρουσιάζοντας μια νέα μακροοικονομική πραγματικότητα. Χαρακτήρισε μάλιστα σε κάθε περίπτωση ξεπερασμένους αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της για να διεκδικήσει και τελικά να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα. Κατά τον ίδιο, επίσης, εάν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια για διεθνή ύφεση, αυτό αποτελεί ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε πως δεν καταργηθεί κανένα επίδομα, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι ”συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες¨.

Στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης, επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, “θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια για επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Αναφορικά, δε, με τις προσλήψεις στο Δημόσιο δήλωσε πως “προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές” και ότι δεν θα μείνει η Κυβέρνηση στον καόνα ένα προς πέντε, γιατί μπορέι να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα, αλλά με γνώμονα και το πού υπάρχουν πραγματικά ανάγκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *