Thursday , 28 March 2024

Μητσοτάκης: Αναδρομική επιστροφή 60% των επιβαρύνσεων στο ρεύμα από Δεκέμβριο έως Μάιο για ιδιοκτήτες-ενοικιαστές 1ης κατοικίας

Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανακοίνωσε με μήνυμά του σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης, η οποία όμως όπως σημείωσε αργεί και πρόσθεσε ότι για αυτό δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. «Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη», είπε επισημαίνοντας πως η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας, με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα.

Αναλυτικότερα,το νέο Πρόγραμμα παρεμβαίνει σε τέσσερα πεδία:

  • Επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.
  • Καταβολή μερίσματος αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος. Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. “Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας”, τόνισε σχετικά ο κ.Μητσοτάκης.
  • Αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα μας. “Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.
  • Αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής. “Με απλά λόγια – τόνισε ο πρωθυπουργός – και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας”.

Όπως συμπλήρωσε, δε, στη συνέχεια, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα ««Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

“Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαιες αλλαγές που μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, το κάνουμε και τώρα, με την ενεργειακή κρίση”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *